2015. sze 14.

Jól énekelnek, pedig elvileg nem is tudnak

írta: Kovács Gellért
Jól énekelnek, pedig elvileg nem is tudnak

Már a mozikban a Dübörög a szív, melyben Meryl Streep nem csak rockernek öltözik, hanem gitározik is hozzá – s az a helyzet, hogy a Mamma Mia óta elég sokat fejlődött. Na de persze nem csak az isteni Meryl ugrott már mikrofon elé nagyot dalolni a prózában erős színészek közül! Elvégre aligha kell ahhoz ipari mennyiségű Oscar, hogy a szolmizációs képességeiért kevéssé kedvelt sztár foglalkozási kötelességként egy-egy szerepben ilyen-olyan énekesnek mutassa magát. Íme 5 (+1) kedvenc álomgyári példám!

man-on-the-moon-jim-carrey-andy-kaufman-tony-clifton.png

Christopher Plummer mint Von Trapp kapitány

A muzsika hangja a világ egyik legjobb filmje. Pont. Máig élő és szórakoztató példája annak, hogy a giccs nem ördögtől való, pláne nem az ilyen, amiben sok szép gyerek van. Ééés Julie Andrews! Amikor a csillogó szemű, elvileg szigorú, de akusztikus gitárhangra lágyuló családfőt elragadják nemzeti- és apai érzelmei, nincs az a kicsit is érzelgős néző, aki ne szeretne felfutni a hegyre, hogy pityergésével locsolja meg azt a bizonyos édi kis virágot. (Update: Az eredeti verzióban tény, hogy nem az ő hangján csendül fel a dal, ám ezt csak azért hallgattam el, mert Plummer is felénekelte - és a két változat nagyon, de nagyon hasonlít! Elégedetlen volt magával, ezért nem került bele a filmbe, de aztán később azt is nyilvánossá tették, ami azért is jó, mert így végképp kiderül, hogy ez a dal mindenképpen az övé!)   

Chris from John Smith on Vimeo.

Robin Williams mint Dzsini

Ő persze mindent tudott, úgyhogy nem igazán a Disney engedte ki először (és utoljára) az éneklő szellemet a palackból – de az kétségtelen, hogy itt derült ki a legnagyobb közönség számára, hogy Williams színészi ereje és parodizáló képessége egy kvázi musical-szerepben is fantasztikus hatásfokkal képes varázsolni. Fergeteges volt a csávó, s akkor még finoman fogalmaztam.

Jim Carrey mint Andy Kaufman (illetve Tony Clifton)

A biopic-specialista Milos Forman (aki egyébként is a mozitöri egyik legjobb rendezője) tökéletesen szórakoztató filmet forgatott anno Andy Kaufman életéről – és valószínűleg megtörtént –, haláláról, melyben ugye Carrey alakította a visszafogottan fogalmazva is extrém komikust, aki akkor is viccelt, amikor nem, illetve akkor se viccelt, amikor igen. Szóval, nehéz volt őt követni. Többek között azt se tudjuk vele kapcsolatban pontosan, hogy ez a szemétláda alteregó, azaz Clifton most akkor ő volt, vagy egy haverja. De az biztos, hogy úgy énekelt diszkóhimnuszt és bármit, ahogy még senki. Illetve csak Jim Carrey (aki egyébként is szeret énekelni ám)!

 

Hugh Grant mint Alex Fletcher

Mivel itt egy levitézlett popsztárról van szó, a Zene és szövegben többször is hallhatjuk, hogyan szól Grant énekhangja: ott van ugye az a bizonyos retró-klip, amit lehetetlen kibírni röhögés nélkül, meg hát a film kulcsdala, a Drew Barrymoore-ral közös szongocska is remek. De én mégis ezt szeretem a legjobban! Egyrészt, mert vicces a szövege, másfelől pedig… Vicces a szövege.

Jeff Bridges mint Bad Blake

Jeff Bridges. Énekel. Country-t. Van kérdés? Nincs kérdés. Ez a dal az Őrült szívből Oscart kapott, bár nem az ő előadásában. De kit érdekel? Meg kell az őrült szívnek szakadni!

+1

Michael J. Fox mint Marty McFly

És akkor a kakukktojás. Elvileg ez lenne a favoritom, hiszen ugye a Vissza a jövőbe nélkül semmi se lenne. Nem is tudom, 1985-ig hogyan fejlődhetett a filmművészet, na mindegy. Szóval, nagyon klassz lenne, ha most azt írhatnám, hogy a Johnny Be Goode-ot maga Michael énekelte el a filmben, de nem ő volt sajna. Később ugyan előadta itt-ott, s gitározni tényleg tud bájos szinten, de eredetileg csak tátogott és a pengetést is csak eljátszotta: az éneklésért Mark Campbell, a Jack Mack and the Heart Attack nevezetű feldolgozás-zenekar főembere a felelős, a gitáron pedig Tim May bravúrkodott. Nem baj, azért imádjuk így is!

Szólj hozzá

zene meryl streep