2015. sze 25.

10 dolog, amit eddig is tudtál A FAL-ról

írta: Hanula Zsolt
10 dolog, amit eddig is tudtál A FAL-ról

The Wall for dummies

Tudtad, hogy a Pink Floyd-filmmel nyitott meg a Művész mozi '89-ben? És hogy ki mesél budapesti meneküléséről az új változatban? Tudsz mondani tőlük még egy slágert AZON kívül?

tumblr_ns7s6nqdur1qbnvpjo1_500.jpg
1) Evolúció

Először is tegyük rendbe a timeline-t! Az album, ami 1979-ben jelent meg, s az 1980-ban indult turnén a kivetítőkön már láthatóak voltak azok a Gerald Scarfe-animációk, amelyek aztán a mozifilmbe is bekerültek. Ez utóbbit 1982-ben mutatták be Alan Parker rendezésében. 2010-13. között Roger Waters újra színpadra vitte a show-t, majd ennek a felvételeihez forgatott hozzá némi dokumentum-anyagot tulajdonképpen saját magáról. Így itt már kevésbé a rocksztár magányára, mint inkább a háború áldozataira kerül a hangsúly. A posztmodern kakaóscsiga legszélső köre tehát itt tart jelenleg: a Roger Waters: A fal a világon mindenhol azonos időpontban, 2015. szeptember 29-én, kedden kerül a mozikba.

2) "...where we came in?" | "Isn't this..."

A dupla album egy izgalmas körkörös szerkezet mutat fel: nem csak a kezdő és záródallamok érnek össze, vagyis ugrunk vissza az egész elejére az utolsó tracket követően, de Easter Eggként ezt egy félbevágott mondat is kihangsúlyozza. A lemezen elég halkan hallható, ahogy egy „…where we came in?” félmondattal kezdődik és ez csak az utolsó másodpercben nyer értelmet, amikor elhangzik a kérdés első fele: „Isn’t this..” De hallgassuk meg:

3) Berlin

A Pink Floyd The Wall albumára az én generációm automatikusan asszociál a Berlini falra. Ez feltehetőleg azért van, mert a zenei érésünk pubertáskorában zajló határnyitás remek apropót szolgáltatott az akkor már évtizedes album/film/rockopera újabb értelmezésére. Érezte ezt Roger Waters is, aki minden idők legnagyobb rockkoncertjét adta konkrétan ebből az alkalomból Berlinben 1990. július 21-én: a helyszínen 200 ezer, a környező utcákban kihelyezett kivetítők előtt további 500 ezer néző verődött össze, az élő közvetítést pedig 35 országban követték a tévék előtt. Nem csoda hát, hogy akkoriban a rockzenére fogékony szüleink polcáról is előkerült a dupla bakelit.

4) "Átadták a Művész mozit a Lenin körúton"

Az előzőekhez kapcsolódik, hogy 1989. október 5-én nyílt újra a Művész mozi immár négy (azóta öt) termes filmszínházként, a nyitóelőadás pedig bizony Alan Parker filmje volt! Korabeli híradó a nava honlapjáról:

5) Omega

Az Omega valójában egy Pink Floyd Tribute Band. Nem, ez nem igaz, csak vicceltem.

6) Top of the Pops

Talán nincs a világon, aki ne ismerné az Another Brick in the Wall (Part 2) címre hallgató megaslágert. Ugyanakkor feltehetően ezen emberek 75%-a egyetlen másik Pink Floyd-dalt sem tudna megnevezni.

7) Jean Charles de Menezes

A Roger Waters: A fal filmben találunk egy bónusz tracket, ami csak néhány éve született és került be a repertoárba. Nem véletlenül az album már említett zászlóshajója, az Another Brick in the Wall (Part 2) kapott egy akusztikus kistestvért, továbbgörgetve annak dallamát, új szöveggel, Jean Charles de Menezes emlékére. Ő volt az a brazil villanyszerelő, akit 2005-ben londoni rendőrök terroristának hittek és lelőtték. A The Wall történetében ez az egyetlen alkalom, hogy plusz dal került be a set listbe.

8) Live in Budapest

Az előadott show kétszer is járt Budapesten. 2011. június 22-én a Budapest Arénában teltház, 2013. augusztus 25-én a Puskás Ferenc stadionban bő félház előtt adták elő. A hozzáértők szerint az elsőnek már csak a zárt tér miatt is jobb volt az akusztikája, utóbbin meg még esett is.

9) Peter Medak

Jóval konkrétabb magyar vonatkozása is van az új filmnek! A dalok közé ékelődő jelenetek egyikében Peter Medak filmrendező beszél arról, miként szökött meg a nácik elől Budapestről 1944-ben.

10) Reunion

A Pink Floyd a tagok nagy összeveszése után csak egy alkalommal állt össze újra, méghozzá jótékony célból, a Bob Geldof nevéhez köthető Live8 koncerten egy bő húszperces blokkra. Határozottan cáfolják, hogy lesz valaha folytatás.

Köszönöm Steve-nek, hogy bármikor ráírhattam chaten, ha kérdésem volt a fentiekkel kapcsolatban. Ha maradtak hülyeségek a szövegben, azt magamtól írtam.

Szólj hozzá

zene pink floyd roger waters a fal