2015. nov 02.

5 olasz film, amit nem érdemes kihagyni

írta: Hanula Zsolt
5 olasz film, amit nem érdemes kihagyni

A közelgő Olasz filmfesztivál plakátján a klasszikus La Dolce Vita-jelenet kiszínezett, boka fölötti tetkóval és békalábakkal megbolondított újragondolása látható - vagyis az a fogalomkör, amelyre az olasz film kapcsán asszociálunk, kétségtelenül érvényes ma is, ugyanakkor az itáliai mozi ennél jóval sok színűbb, kísérletezőbb és számos más irányba is mutat. Mi már végignéztük az előzeteseket, elolvastuk az írott anyagokat és mint jó fesztiválozók, ki is néztünk pár filmet, amit nagy piros X-szel jelöltünk meg a katalógusban. Aztán majd a sors még melléfújja, amit gondol.

olasz_650.jpg

Az alábbi vetítések helyszíne a Puskin mozi:

1) Latin szerető

Ordas nagy sztereotípiával indítunk, tudom, de ha nem szeretnénk az olasz filmekben a nőcsábászokat, a napfényt, a családi veszekedéseket, akkor nem szeretnénk az olasz filmeket. A Latin szeretőben egy tíz éve elhunyt színészóriás ex-feleségei és lányai gyűlnek össze emlékezni, amiből persze az lesz, hogy mindenki utál mindenkit és mindenki másképp emlékszik ugyanarra. Ráadásul sztárunk öt különböző nemzetiségű asszonyt ajándékozott meg leánygyermekkel, de hát a latin népek kultúraterjesztő szerepe eddig is vitathatatlan volt. Állítólag nagyon vicces és miért ne lenne ez így? Ez tehát az első várós film.

Vetítés: november 5. csütörtök, 19:00 Jegyvásárlás>>

2) Ifjúság

Paolo Sorrentino (az Oscar-díjas A nagy szépség rendezője) új filmjét nem kell túlragozni, hónapok óta fut az előzetese és látható a plakátja a mozikban. Ennek egyik oka, hogy vetítettük mi is már a Mozinet filmnapokon, a Macbeth mellett ez volt az az előadás, ahol már egy szöget nem lehetett leejteni. Én se fértem be, viszont semmi kedvem megvárni a december 24-i hivatalos premiert. Ezért szerepel a legjobban várt 5 film között.

Vetítés: november 8. vasárnap, 16:45 Jegyvásárlás>>

3) Irántatok érzett szeretetből

Ha az előbb sztereotípiákról beszéltem, hozzáteszem gyorsan, hogy a budapesti Olasz filmfesztiválok rendre kielégítik nem csak az olasz klisékre vágyók, de a formabontó, a drámai, a szerzőibb alkotások iránt érdeklődők kíváncsiságát is. Az egyik ilyen film az Irántatok érzett szeretetből címet viseli, amelyben a főhősnőnk a "szürke" és unalmas életébe igyekszik némi "színes" élményeket csempészni - és nem pusztán modorosságból használtam az idézőjeleket, hanem mert a jelenetek is ezt a játékot űzik a nézővel; de a trailer erről többet tud mondani.

Vetítés: november 10. kedd, 19:00 Jegyvásárlás>>

4) Mediterráneum

Azt már most sejthető, milyen tematikával fogunk találkozni a leghangsúlyosabban a jövőre a különböző európai filmfesztiválokon - holott már idén is szerepelt Cannes-ban és egy halom más fesztiválon egy migránsfilm. A legújabb menekültválsággal kapcsolatos történetek eddig csak a Dheepan - Egy menekült története képében kerültek be a magyar mozikba, a Mediterráneum lesz a következő, amely a témára reflektál. A sztori címszavai fájó azonosságot mutatnak az elmúlt hónapok híreinek szalagcímeivel: afrikai menekültek, embercsempészek, túlzsúfolt ladik a nyílt tengeren, gettósodás, munkanélküliség, agresszióba forduló konfliktusok.

Vetítés: november 13. péntek, 19:00 Jegyvásárlás>>

5) Szüzességi fogadalom

Az idei programot végigolvasva észrevehető, hogy több film is foglalkozik a nőiség kérdésével, hol jogi, hol önismereti és -értékelési szempontból. A Szüzességi fogadalom története egy nyugati szemmel középkorinak tetsző, patriarchális elveket követő albán faluból indul ki, ahol a nők alig számítanak embernek. Ez az értékrend kerül szembe egy olaszországi látogatás alkalmával az ott tapasztalt nyitottabb, a tagadás helyett a kiteljesedés felé irányuló kultúrkörrel.

Vetítés: november 14. szombat, 19:00 Jegyvásárlás>>

 A 13. Olasz filmfesztivál teljes programjához klikk ide>>

Szólj hozzá

olasz fesztivál puskin mozi