2015. nov 12.

Isten képére

írta: Hanula Zsolt
Isten képére

TOP 5 film, amely ábrázolta Istent

A Legújabb testamentum nem kisebb blaszfémiára vállalkozik, mint hogy megmutatja nekünk Istent a maga hús-vér valójában. A keresztény tanok ugyan nem tiltják kifejezetten, de nem is támogatják úgy istenigazából az Úr ábrázolását, ahogy teszi azt mondjuk az iszlám - de hát ki merné kimondani, leírni, megfesteni, hogy a mennyei atya alacsony, magas, kövérkés, sportos, körszakállú, vagy man bun frizurás?!

Próbáltunk felkutatni emlékeinkben hasonló vállalkozásokat, bevalljuk, nem sok jutott eszünkbe, nyilván nem véletlenül az is mind - Benoît Poelvoorde új filmjéhez hasonlóan - vígjáték. De ha nektek van még a tarsolyban, ne titkoljátok tovább; galamb, csipkebokor és mennydörgés nem játszik!

1) Dogma

1999-ig Kevin Smith mint Néma Bob Jay nevű tettestársával már sok erkölcstelenséget tett le az asztalra mindenki legnagyobb örömére, ám még volt hova fokozni: isten egy nő, konkrétan Alanis Morisette! Kevin Smith ráadásul akkor troll volt, hogy amikor a Katolikus Liga tiltakozást szervezett a Dogma bemutatása ellen, elment közéjük és beállt táblákkal tüntetni, sőt még nyilatkozott is egy tévéstábnak:

2) A minden6ó / Evan, a minden6ó

2003-ban Jim Carreyt, 2007-ben pedig Steve Carellt spécizte ki magának a Morgan Freeman bőrébe bújt Teremtő, akinek kifinomult humorérzéke állítólag egy majdani harmadik részt is elbír. Szobatiszta mainstream vígjáték a Bruce Almighty mindkét epizódja, nem nagyon feszeget határokat, talán még karácsonykor is lement már tévében.

3) Gyalog galopp

A klasszikus hosszú szakállas megoldás csak animációként jelent meg a Monty Python (állítólag hamarosan ismét mozikba kerülő!) klasszikusában, hogy személyesen adjon útmutatást Arthur királynak a további teendők ügyében. "Isteni ötlet, Uram! - Persze, hogy az, te ostoba."

 

 

4) Egy kis mennyország

"Rákos vagyok. Ki kér desszertet?" Kate Hudson az élet császárnőjeként szembesül azzal, hogy napjai meg vannak számlálva, búskomorság helyett azonban úgy dönt, kihasználja mindazt, amit még ez a világ számára nyújtani tud. Ártalmatlan szentimentálé, amelyben Isten fekete is, nő is: maga Whoopi Goldberg.

5) uristen@menny.hu

Meg is verne a magyarok istene, ha nem lenne egyetlen saját gyártású film sem a TOP 5-ben! Az Úr leejti a mennyek kulcsát, ezért lejön a Földre, hogy megkeresse azt. Amely során kiviláglik, hogy milyen keveset is tud ezekről a teremtményekről valójában. Stefanovics Angéla, Kálmánchelyi Zoltán és Végh Zsolt az elkövetők, zúduljon rájuk sáskajárással kombinált kénköves eső.

 

+1) A Voorman-jelenség (The Voorman Problem)

Jut eszembe: tavaly a Toldiban egy-két alkalommal lementek az aktuális Oscar-jelölt rövidfilmek, amelyek között ott volt a The Voorman Problem, méghozzá a Hobbit-Dr. Watson Martin Freeman főszereplésével. Ebben egy kényszerzubbonyba bújtatott őrült igyekszik meggyőzni Freemant, hogy ő az Isten. Spoiler következik, bár félig már az is az, hogy itt emlegetjük ezen a listán, na most már mindegy. Szóval vicces kapcsolódási pont a Legújabb testamentumhoz, hogy a fura alak bizonyítandó mindenhatóságát, eltünteti a föld színéről Belgiumot. Jó, a végét nem írom le, hátha meg tudjátok még nézni valahol.

 

Szólj hozzá