2015. nov 24.

Animációk költöznek a Puskinba

írta: Herczeg Zsófi
Animációk költöznek a Puskinba

A szerző a Dot & Line animációs filmekkel foglalkozó blog szerkesztője.

***

November 25. és 29. között tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, idén pedig az Uránián kívül a Puskinban, az Art+ Cinemában és a Szlovák Intézetben is mozizhatnak az érdeklődők.

A fesztiválon látható 16 mozifilm közül hat, a több mint 150 rövidfilm közül pedig harminc szerepel a versenyprogramban. A hatalmas filmkínálat miatt mind a négy helyszínre jutott rengeteg, fesztiválokat megjárt és érdekes film, most a Puskin programjából szemezgettünk.

Az Uránián kívül a Puskinban is látható mind a három rövidfilmes versenyprogram, a felhozatalban pedig szerepel többek közt  Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála MOME diplomafilmje, a francia-magyar koprodukcióban készült Limbo-Limbo Travel, mely nyolc szingli nő férjvadászatát mutatja be szatirikus módon, valamint Daniel Gray és Tom Brown amerikai-brit-magyar gyártású Fogak című rövidfilmje, mely a Frankenstein-történetet ötvözi Pálfi György Taxidermia című filmjének bizarr harmadik szekvenciájával. Az idei Primanimán három díjat is bezsebelt a holland Nina Gannem_tudunk_a_kozmosz_nelkul_elni.jpgtz Edmond című melankolikus bábanimációja, melyben egy férfi utazik vissza élete korábbi szakaszaiba, mindegyikben valamilyen módon kárt téve a körülötte levőkben. Hasonló témát dolgoz fel a szintén holland A Single Life című párperces, melyben egy fiatal nő egy bakelit lemezt hallgatva ugrál előre és vissza az életének egy-egy szakaszára. Az orosz Konstantin Bronzit Annecy-ban is díjazott Nem tudunk a kozmosz nélkül élni című animációja pedig két asztronauta szoros, már-már szentimentális barátságáról és álmairól mesél jó adag vizuális humorral kiegészítve.

A Puskinban kétszer is vetítik a Világpanoráma válogatást, ahol látható lesz a Mary és Max, illetve az Oscar-díjas Harvie Krumpet alkotójának, Adam Elliotnak a legújaa_holnap_vilaga_2.pngbb gyurmaanimációja, az Ernie Biscuit, melyben egy párizsi preparátor életét fenekestül felforgatja egy halott galamb, illetve Don Hertzfeldt Oscar-esélyes sci-fije, A holnap világa, melyben egy kislány pszichedelikus utazást tesz a távoli jövőben élő önmagával. Vetítik még többek közt Bill Plympton legutóbbi rövidfilmjét, a Legmagányosabb stoplámpát, mely egy elhanyagolt jelzőlámpa mindennapjait mutatja be a rendező sajátos stílusában, valamint a tavalyi Primanima Nagydíját elnyerő Kis, kalapos emberek című diplomafilmet, mely erős társadalomkritikát és politikai parabolát vázol fel többértelmű módon.

A hat egészestés versenyfilm közül három látható majd a Puskinban. A kétezres évek elejétől önállósodó koreai animációs filmgyártás legújabb darabja, A szatellitlány és a tehén, mely egy csavaros, modern történetet mesél el az emberi érzelmekről. Il-ho-t, a szatellitet az űrbe lövik, hogy a Földet figyelje, munkája közben viszont elkezdik érdekelni az emberi érzések, így lánnyá változva a Földre száll, hogy a szerelmi bánatában tehénné változó Kyung-chunt megmentse ettől. Hasonlóan sokrétű aniapril_es_az_al-vilag.jpgmáció a francia-belga-kanadai koprodukcióban készült April és az ál-világ című képregényadaptáció, mely egy alternatív történelemben játszódik. Az idei Annecy Filmfesztivál legjobb egészestés filmnek járó díját elnyerő alkotásban 1941-ben V. Napóleon uralkodik Franciaországban, ahonnan megmagyarázhatatlan körülmények közt sorra tűnnek el a tudósok, többek közt April szülei is (akinek Marion Cotillard adja a szinkronhangját), a lány pedig elindul őket megkeresni és kideríteni az eltűnések okát. A steam punk világot a gőz és a szén hajtja, ahol nem meglepő jelenség a Darwin nevű beszélő macska sem. A Crulic – A túlvilágra vezető út román rendezője, Anca Damian legújabb alkotása, a Varázshegy is látható lesz a Puskinban. Az animációs dokumentumfilm az antikommunista Adam Jacek Winker életét dolgozza fel, aki lengyel menekültként Párizsban telepedik le, majd a nyolcvanas években Afganisztánba megy, hogy a szovjetekkel harcoljon. A férfi eseménydús életét a rendező különböző technikákkal filmesíti meg, amihez a fotósként és újságíróként is dolgozó Adam munkáit is felhasználja.

3e385f6b-475a-4791-be8f-d84d7fd1962a.jpgA versenyfilmek közt már nem szerepel, viszont már nagyon várjuk a japán Mamoru Hosoda  legújabb filmjét, A fiú és a szörnyeteg, mely egy posztmodern Dzsungel könyve történetet mesél el. Az Oscar-díjra nevezett film cselekménye két világ közt ugrál: egy párhuzamos univerzumból érkező medve-ember tanítványul fogad egy csavargó kisfiút, akivel együtt átlépnek egy másik világba, hogy a fiú kitanulja a harcművészetet. A két univerzum veszélybe kerülése miatt viszont kénytelenek visszatérni Tokióba. A film ezt a különleges mester-tanítvány viszont mutatja be egy fantasztikummal átszőtt és egy reális világban.

kicsi_a_halboltbol.jpgAz Anilogue elhozott három olyan animációs játékfilmet is, amik szerepeltek az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztivál programjában is. A kicsi a halboltból egy melankolikus cseh bábanimáció, mely a Kis hableány történetét dolgozza fel modern formában. A helyszín egy halpiac, a címszereplő pedig nem egy hercegbe, hanem egy helyi bordélyház csalfa vezetőjébe szeret bele. A Kövek a zsebemben a lett származású Signe Baumane személyes történetén alapszik, melyben a rendező családjából öt nő depresszióval és öngyilkossági hajlamaival való küzdését láthatjuk Baumane narrációjával. A súlyos történetet a sok képi metafora és a bizarr, szürreális vizualitás teszi még hatásosabbá, a film humora pedig lazít ezen az olykor frusztráló, de elgondolkodtató filmélményen. A KAFF legjobb egészestés filmjét a közönség szavazta meg, ez pedig a spanyol Sam Orti horrorparódiája, a Megszállva volt.megszallva2.jpg A film az Ördögűző és az Ómen történetét keresztezi: egy matador és egy flamenco táncos fiát megszállja az ördög, a magára maradt özvegy anya pedig mindent megtesz, hogy fia újra önmaga legyen. Ezért felkeresi a kalandvágyó, de az anyja halála miatt épp lelki válságban lévő Lenin atyát, hogy hajtson végre ördögűzést fián. Sam Orti gyurmaanimációja nem csak paródia, a rendező egyben fejet hajt olyan (horror)klasszikusok előtt is, mint a Nyolcadik utas: A halál, a Hellraiser, a Ragyogás vagy az Indiana Jones. Az animációs forma senkit ne tévesszen meg, ez tényleg zsigeri horrorfilm, amin viszont jót lehet szórakozni, de csak annak, aki kicsit is otthon van a műfajban.

mimiandlisa_katarinakerekesova.jpgA fesztivál kiemelt vendége Szlovákia, így a szervezők elhozták a Mimi és Liza című szlovák gyermeksorozatot is, mely egy bábművész tolmácsolásával lesz látható vasárnap délelőtt. A sorozat a félénk és vak Mimi, valamint a bátor és vidám barátnője, Liza mindennapjait mutatja be, hogy a két különböző lány miként fedezi fel együtt a körülöttük lévő világot.

Az Anilogue szokásos programja az Anime Haiku, mely egy nyolcvan perces válogatás a Tokiói Művészeti Egyetem, közismertebb nevén GEIDAI végzőseinek idei vizsgafilmjeiből. Az alkotásokat a japán animációs rendező, Koji Yamamura válogatta össze, aki egyébként az idei KAFF-on zsűritagként is részt vett.

A fesztivál szombat esti díjkiosztója után műsorra tűzik az idei nyertes rövidfilmeket a Best of Anilogue 2015 blokkban. Az Anilogue-on két főbb díjat osztanak, egyet a legjobb rövidfilmnek és egyet a legjobb egészestés animációnak, ezen kívül minden zsűritag kiválaszt egy kedvenc alkotást a rövidfilmes versenyprogramból, amit díjjal jutalmaz, illetve a közönség szavazatai is számítanak: amelyik film a legnagyobb elismerést kapja tőlük, az nyeri a Közönségdíjat.

A Puskinban vetített animációk részletes programja a mozi honlapján olvasható.

Még több animációs filmes posztért olvasd a Dot & Line blogot!

Szólj hozzá

animáció anilogue puskin mozi vendégcikk