2015. dec 04.

5 izraeli film, amit nem érdemes kihagyni

írta: Kovács Gellért
5 izraeli film, amit nem érdemes kihagyni

dancing_arabs.jpgMár elindult a Puskinban az Izraeli filmhét (az egy híján huszadik), s szerdáig ki is tart. Ahogy az illik, sokféle a hangulat: van súlyosabb, politikusabb, meg könnyedebb, az életet lazábban, ha úgy tetszik vihogva felfogós is, szóval, bármilyen kedvünk van, szerintem találunk ahhoz passzolót. Ráadásul Tarantino nagy és csúnya, gonosz kedvence is visszatér a nagyvászonra!

Dancing Arabs

Ez még nem annyira vígjáték, úgyhogy nem táncversenyről szól a sztori, hanem egy palesztin fiúról, aki Jeruzsálembe költözik, s persze iskolába is ott kell járnia. Innen már sejthető, hogy erős kérdésekre igyekszik választ adni Eran Riklis. A rendezőt egyébként világszerte szeretik, olyan egy évtizede Berlinben is nyert Citromfa című mozijával. Elég igazinak tűnik a film, engem nagyon érdekel.
Vetítés: december 5., 20:30, Metropolis terem

Csakis New Yorkban

Bandar és Ghazi Albuliwi is szépet megy ezzel a mozival - Ghazit egyébként menő stand up-komikusként is számon tartják és főszereplőként, valamint íróként is jegyzi a filmet. Amerikában az indie-vonal nagy reménységeként számolnak vele, mi meg egy izgalmasan szellemes alkotással számolhatunk, melynek hőse palesztinként hazavisz bemutatni a szüleinek egy izraeli lányt. Úgy is van, csak bátran!
Vetítés: december 6. 19:30, Amarcord terem; december 9. 18:30, Metropolis terem

Csúnya, gonosz bácsik

Pedofilia, bedurvult rendőrök, önbíráskodás és nagyon, nagyon fekete humor. Ahogy ezt természetesen teljesen indokoltan mindig is hangsúlyozzák a filmmel kapcsolatban, Quentin Tarantino akkora hátast dobott Aharon Keshales és Navot Papushado véletlenül se finnyás bűnfilmjétől, hogy hirtelen felindulásból ki is nevezte 2013 legjobbjának! Egyébként azóta se bánta meg, mint ahogy azok se, akik anno befizzetek rá a magyar mozikban - rettentő ütős darab tényleg, s most megint meg lehet nézni vásznon!
Vetítés: december 7. és 9., 19:30 - Amarcord terem

Hegymenet

Könnyedebbnek tűnik, vagy hát az előző filmnél nem nehéz könnyedebbnek lennie Oren Stern dramedyjének, melyben egy egész család azon van, hogy anyut kihozzák a kómából. De az előzetesből nekem az jött le, hogy ez csak a dolgok teteje, mert a népes família egyébként se egyszerű, élükön a papával, aki különösen vicces figurának tűnik.
Vetítés: december 5. 19:30, Amarcord terem; december 8. 20:30, Metropolis terem

Ervinka

Klasszikusok is mennek ám az Izraeli filmhéten! Efrájim Kishon, született Hoffmann Ferenc kultikus népszerűségű és jelentőségű izraeli író, rendező, komikus - tőle is vetítünk több filmet. Például ezt az 1967-es szatírát, melyben a későbbi Tevje, azaz Topol (IGEN, a képen ő látható szakáll nélkül!) lopja a napot, s követ el mindenféle simlis dolgot, mert azt hiszi, ő megteheti. S egy bizonyos pontig és mértékben igaza is van, hisz összejönnek neki a csibészségek.
Vetítés: december 5 és 9. 18:00, Annie Hall terem3fyjil49fl2vxi1fv7bgcmv27pg.jpg

Szólj hozzá

fesztivál izraeli puskin mozi