2016. jan 11.

Golden Globe-díjas a Saul fia

írta: artmozi
Golden Globe-díjas a Saul fia

Volt, aki őszintén hitt benne, volt aki csak kincstári optimizmusból, akárhogy is, most mindenki nagyon örül, hiszen a Saul fia az éjjel megnyerte az Arany Glóbusz díjat a Legjobb külföldi film kategóriájában. Ahogy arra az egyik díjátadó, Helen Mirren is kitért - amikor ő már tudta a nyertes nevét, de még nem mondta bele a mikrofonba -, ez az első alkalom, hogy magyar film nyert a Golden Globe-on.

A díjat a rendező, Nemes jeles László vette át, rövid beszésében úgy fogalmazott, A holokauszt az elmúlt évek során egy absztrakt fogalom lett. Számomra pedig egy arc. Ne feledjük el ezt az arcot!"

Minderről videó is van, tessék csak nézni:

A színpadra nem ment fel, de az estén jelen volt a főszereplő Röhrig Géza, illetve Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek is. Röhrig számára különösen fontos volt ez az este: a színész többször elmondta, neki nem jelent túl sokat a szmokingos-nyakkendős parádézás, most viszont egy fiatalkori kedvencével, Sylvester Stallonéval találkozhatott, ami azért mégiscsak eseményszámba megy! Röhrig Géza az elmúlt hónapokban többször volt vendégünk a Suli Mozi programban, ahol diákokkal találkozott egy-egy Saul fia-vetítés után; az egyik ilyen közönségtalálkozóról videó is készült, amit hamarosan feltöltünk a YouTube-csatornánkra! Sly egyébként szintén kapott egy Globe-ot a Creed mellékszereplőjeként.

A múlt héten a Variety egyik írója arról írt twitter-csatornáján, hogy a Saul fia csak amolyan "kompenzációs" listán került be az Oscaron a legjobb 9 film közé a Legjobb idegen nyelvű film kategóriájában - ezúttal ne zsidózásra tessék gondolni, hanem hogy létezik egy úgynevezett kompenzációs bizottság, ami akkor is bepasszírozza a jelöltek közé a korábban fesztiválnyertes filmeket, ha egyébként a jelölők ezt nem tették meg. Ezt viszont ezennel olcsó kocsmai kacsának minősíthetjük; aligha valószínű, hogy egy Golden Globe után a magyar film az Oscaron még az öt jelölt közé sem kerülne be. Erre még a héten, január 14-én választ kapunk, az Akadémia akkor hirdeti ki ugyanis idei jelöltjeit.

Nemes Jeles László filmje tegnap többek között a Legújabb testamentumot és a Mustangot előzte meg ezzel - utóbbit az Oscar-díjért folyó versengésben is a Saul fia legfőbb riválisaként tartják számon.

A frissen díjazott film továbbra is műsoron van a művészmozikban, sőt várhatóan a következő műsorhéttől kezdődően újra még több filmszínház veszi fel a programjába, így a Golden Globe és az Oscar kavarta második hullámban.

20160111nemes-jeles-laszlo-golden-globe.jpg

Szólj hozzá

oscar golden globe saul fia