2016. jan 14.

Melyik a legoscarosabb Oscar-jelölt? Vol.1

írta: Hanula Zsolt
Melyik a legoscarosabb Oscar-jelölt? Vol.1

A visszatérő vs. Steve Jobs

Mindannyian tudjuk, legfeljebb másként, mik azok az ismérvek, amelyek igazán Oscar-kompatibilissé tesznek egy filmet. Mert Oscarnak igenis van egyfajta ízlése, ami évről évre visszaköszön, s csak keveset változik. A következő hetekben itt az artmozi blogon párokba rendezve vesszük sorra az itthon is látható Oscar-jelöltek nagy részét és 0-tól 5-ig pontozzuk az aktuális szempontok szerint. Lássuk az első párbajt!

steve_jobs_5-747x420.jpg

A visszatérő vs. Steve Jobs

ÉLŐ/KORÁBBAN ÉLT HÍRES EMBER A FŐHŐS?

Steve Jobs
Igen. Sőt, a film mellett szól, hogy bár nem ez az első mozi az Apple géniuszáról, de ez a legjobb. 5 pont.

A visszatérő
Állítólag igen. A film magán viseli az egyre inkább paródiának hangzó „megtörtént események alapján” címkét, de inkább a moszkvai Moszkvicsok osztogatásáról szóló vicc jut róla eszünkbe, amit most csak azért sem idézünk. 1 pont.

HA A FŐHŐS NEM IS HÍRES, A TÖRTÉNETE AZÉRT VALAMENNYIRE AZ?

Steve Jobs
A története is híres. Pontosabban az emberi történet eddig érintetlen volt, vagy hát ennyire még nem néztek bele Jobs magánéletébe. 4 pont.

A visszatérő
Végül is egy részben regény alapján készült a forgatókönyv, tehát a történet is kapott már némi hírverést ezt megelőzően. De aki hallott róla, az jelentkezzen. 2 pont.

VAN-E BENNE NAGY ÖREG/EDDIG MELLŐZÖTT MŰVÉSZ, AKI MÉG NEM KAPOTT OSCART?

Steve Jobs
Fassbendernek még nincs Oscarja, de annyira ő még nincs megsajnálva a közvélemény által. Megérdemelné, de az se baj, ha ezért még nem kap. 3 pont.

A visszatérő
Háhá! DiCaprio harca az Oscarral lassan nagyobb múltra tekint vissza, mint a közel-keleti konfliktus. A film minden_egyes_kockáján érződik, hogy Leónak ezért végre meg kell kapnia, máskülönben… nem, nincs máskülönben. 5 pont.

VAN-E BENNE OLYAN SZÍNÉSZ, AKI MEGVÁLTOZTATTA A KÜLSEJÉT?

Steve Jobs
Fassbender alakításának épp az az egyik nagy truvája, hogy nem igazán hasonlít Jobsra, aztán mégis, milyen jó! Oké, kontaktlencsézett, meg szemüvegezett kicsit, de az nem ér annyira. 2 pont.

A visszatérő
Nagyon is, 19. századi vadász, aki élet-halál között lebeg, hetek óta nem mosdott és megszámlálhatatlan sebből vérzik. Egyébként még szakálla is lóg, csimbókokban. Még így sem egy marslakó, szóval nem torzították el irreálisan, de volt vele dolog. 4 pont.

A TÉMÁJA KATARZISRA/PROVOKÁCIÓRA ALKALMAS?

Steve Jobs
Nem olyan tolakodó film ez. A számítógépes zseniket biztos lehet vele provokálni, de Danny Boyle filmje alapvetően rendesen viselkedik. 1 pont.

A visszatérő
Mindenféleképpen katarzis-orientált, ha lehet ilyet mondani, emberfeletti akaraterő vs. embertelen testi-lelki fájdalmak, és bosszú mindenáron. Viszont nem gejl. 4 pont.

VALAMELYIK ALKOTÓJA SOKSZOR KAPOTT OSCART?

Steve Jobs
Danny Boyle kapott már, a forgatókönyvíró Aaron Sorkin is, meg Kate Winslet is. Felfuhatnak akár most is az emelvényre. 4 pont.

A visszatérő
A rendező, Iñárritu tavaly a Birdmanért hármat is, és érezhetően idén is nyerésben van. Akárcsak operatőre Emmanuel Lubezki, aki az elmúlt két évben is behúzta a magáét. De a zenét szerző Ryuichi Sakamoto is nyert egyet anno még Az utolsó császárért. Leonardo DiCaprio pedig… ja nem, ő nem nyert eddig. 4 pont.

rs_397x165-140303100544-tumblr_n1v1obIR9J1rogwl3o1_400.gif_397x165

LEHET A FILMEN SÍRNI?

Steve Jobs
Mindenen lehet, de ezen tán nem olyan sokat. Azért vannak benne megható pillanatok. S nem csak azoknak, akik elérzékenyülnek egy ezeréves meki láttán. 1 pont.

A visszatérő
Hát, ha van rá igény. Végül is szívhez szóló meg minden. 2 pont.

LEHET A FILMEN NEVETVE SÍRNI?

Steve Jobs
Nem igazán. 0 pont.

A visszatérő
Nem jellemző. 0 pont.

VAN BENNE HOSSZÚ SNITT?

Steve Jobs
Van hát! Jó sok hosszan dumálós jelenet van benne, s ezek között jó sokat egy szuszra vettek fel. 3 pont.

A visszatérő
Húhú! Nem is akármilyen, lóra fel, hátrafelé lő, zuhanás, szaladás, gyújtogatás, garázdaság! Nem annyi mint a Birdmanben, de ezúttal is markánsan. 4 pont.

SZEREPEL BENNE MERYL STREEP?

Steve Jobs
Nem szerepel. 0 pont.

A visszatérő
Nincs ilyen információnk. 0 pont.

SZEREPEL BENNE JENNIFER LAWRENCE?

Steve Jobs
Nem. 0 pont.

A visszatérő
Nem. 0 pont.

SZEREPEL BENNE EGY MEDVE?

Steve Jobs
Nem. 0 pont.

A visszatérő
Igen! Mellék-, de kulcsszerepben! 4 pont.

Összpontszám:

Steve Jobs
23 pont.

A visszatérő
30 pont.

Szólj hozzá

oscar leonardo dicaprio michael fassbender