2016. ápr 05.

Bohemian Rhapsody

írta: Hanula Zsolt
Bohemian Rhapsody

Queen a moziban

40+1 évvel a Queen talán legismertebb szerzeményének megjelenése után azért foglalkozunk most vele ebben a posztban, mert április 12-én a Corvin moziban lehet megnézni a Bohém rapszódia első koncertfelvételét. Illetve az egész koncertet plusz egy doksit.

1975-ben a Bohemian Rhapsody sikerre volt ítélve. Vagyis nem, várjunk csak, épp ellenkezőleg: a lemezcég húzta a száját, a rádiók is fintorogtak, mert hát mi lehet kereskedelmileg nagyobb öngyilkosság, mint a jól bevált verze/refrén/verze/refrén/gitárszóló/refrén slágersémát követő szám helyett egy három tételből álló több, mint hatperces dalt kiadni kislemezen? (Majdnem igazuk lett: a kislemez a megjelenéskor a Queen történetének legrosszabb mutatóit produkálta, hogy aztán szép lassan négy hét múlva érjen fel a toplista csúcsára, és kilenc hétig ott is maradjon.) Az egész koncepció természetesen Freddie Mercuryhoz fűződik volt és bár a stúdiózás alatt nap mint nap állt elő új ötletekkel, az alapokhoz végig sziklaszilárdan ragaszkodott. Vagyis: egy zongorával kísért ballada, egy átkötő opera-szekvencia, majd lezárásként egy hard rock jellegű harmadik rész alkotja a dalt, illetve végül még egy a cappella intrót is felvettek mindehhez.

queen-1_hammersmith-odeon_c_douglas-puddifoot_1200.jpg

Ez a soktételes megoldás a következő évtizedekben kedvelt vállalása lett a magukat komolyan vevő, mondhatni kissé elitista zenekaroknak, ám klasszikus értelemben vett slágerek azóta is az egyszerűbb struktúrákból születnek. Alig találunk a zenetörténelemben tehát még egy Bohemian Rhapsodyt, sikere épp azért ilyen időtálló, mert szembement minden trenddel és új dimenziókba költöztette a rockzenét. Amit lehetett ugyan másolni, ám a hatását megismételni mégsem sikerült senkinek, vagyis négy évtized után is talán a legjelentősebb mérföldkőnek számít a műfajban.

A dal, amit a világon mindenki már az anyatejjel magába szívott. Vagy...nem? "No escape from reality... Szerintem ez One Direction."

Az említett intro alatt egyedül Mercury hangját hallani, amit persze a stúdióban úgy kevertek ki, mintha egy egész kórus énekelne. Ezt az bevezetőt nem is adták elő soha élőben, ahogy a középső ál/opera részt sem. Az 1975-ös albumbemutató turnén, így a londoni Hammersmith Odeon színpadán is, a dalt, amelyet Mercury három különböző dalból rakott össze, ismét szétszedték és több másikkal együtt egy nagyobb lélegzetvételű egyveleg részeiként adták elő. Később aztán átálltak a szalagos megoldásra, ami a középrészt illeti, az intrót pedig továbbra is egyszerűen elhagyták. Így történt a Freddie Mercury emlékkoncerten is, ahol Elton John és - a frissen összeállt Guns 'n Roses énekese - Axl Rose előadásában hallhatta a Wembley és a fél világ:

A dalhoz készült videóklipről tartja magát a tétel, miszerint ez lett volna az első videoklip ever. Ez ebben a formában nem igaz, jó pár zenekar készített már ekkora videót a dalaihoz, de valóban ez volt az első, amit kifejezetten promóciós céllal forgattak le, konkrétan a Top Of The Pops műsor számára. Ma már röhögnénk rajta, ha valaki olyan effekteket használna, mint a Queen a középső operarésznél, 1975-ben azonban konkrétan utat mutattak a szakmának, merre van az előre a videóklip-készítés terén.

Kis színes: jelenleg két filmelőzetessel is találkozhatunk a mozikban, amelyek Queen egy-egy dalát használják hangulatfestésnek: a most csütörtökön debütáló Hardcore Henry szereplői a Don't Stop Me Now, a Suicide Squad őrültjei pedig konkrétan a Bohemian Rhapsody dallamaira törnek-zúznak. De a legnagyobb királyok még mindig a Wayne's World hülyéi:

Az 1975. december 24-i londoni koncert újrakevert és felújított felvétele tavaly novemberben jelent meg DVD-n Queen: A Night At The Odeon, majd a mozikba is bekerült a némiképp módosított A Night In Bohemia címmel. Mind a lemez, mind a moziváltozat tartalmaz egy bő húszperces dokumentumfilmet az akkor még egész fiatal, negyedik lemezénél járó, de már nyilvánvalóan óriási hatású együttesről. A Corvinban jelen állás szerint egyetlen egyszer, április 12-én látható a film, a mozi legnagyobb vásznán, a Korda teremben. A mozijeggyel egyúttal sorsoláson is részt vesznek a látogatók, a nyeremény mi más lenne, mint a DVD-verzió. Félreértések elkerülése végett: tehát a mozi természetesen nem DVD-ről vetít, hanem pöpec minőségű digitális kópiáról, ahogy a hagyományos filmeket is.

Szólj hozzá

zene queen corvin