2016. ápr 12.

Bemutatta a filmjét, majd felakasztotta magát a fesztiválon

írta: Hanula Zsolt
Bemutatta a filmjét, majd felakasztotta magát a fesztiválon

Marcin Wrona: Démon

demon-thumb-630xauto-56829.jpg

Most pénteken látható a Művész moziban a Lengyel Filmtavaszon Marcin Wrona utolsó, DÉMON című filmje, amely kapcsán elkerülhetetlen beszélni a fiatalon elhunyt rendező tragédiájáról. Wrona tavaly szeptemberben a Torontói Filmfesztiválon mutatta be harmadik nagyjátékfilmjét, komoly sikert aratva vele, sőt még az amerikai forgalmazására is talált magának partnert. Egy héttel később már hazája nemzeti seregszemléje, a 40. Gdyniai Filmfesztivál vörös szőnyegén vonult be. Filmje információs vetítését követően még jó hangulatú sajtótájékoztatót adott a fesztiválon, ám ez volt az utolsó, amikor nyilvánosan szerepelt: ezt követően szállodai szobájában felakasztotta magát. A friss házas, mindössze 42 éves rendező holttestére felesége Olga Szimanszka talált rá – az asszony egyben a DÉMON producere is volt. A fesztivál szervezői már akkor kérték az újságírókat, ne álljanak elő találgatásokkal Wrona öngyilkosságának okairól, és azóta sem derült ki sokkal több a megrázó esetről.

full_marcin_wrona_forum_770.jpg

Még ijesztőbb az egész, ha megnézzük, miről szól a DÉMON: a rendező kortársa Piotr Rowicki 2008-as Przylgnięcie című színpadi darabját gondolta újra, amely egy a zsidó kultúrkörben ismeretes dibbuk mítosza köré épül. A dibbuk olyan lélek, amely egy halott testből költözött ki, de még a pokolnak sem fogadja be, ezért az élők közül keres magának áldozatot. A gonosz lélek aztán addig viaskodik a friss gazdatestet megszállva, míg az bele nem bolondul. A film főhősét – akit az író-rendező Piotrnak nevezett el és az izraeli Itay Tiran alakítja – épp esküvője napján szállja meg a démon.

Szerencsére azért ennél vidámabb árnyalatok is színesítik a 22. Lengyel Filmtavaszt. Vendégünk lesz a Művész moziban Kinga Debska rendező és Zbigniew Domagalski producer, aki április 16-án az EZEK AZ ÉN LÁNYAIM című filmjük vetítése után beszélgetnek a közönséggel. A moderátor Kovács Gellért lesz.

És ne felejtsük, hogy Krzysztof Zanussi is itt lesz, méghozzá Pörös Géza Krzysztof Zanussi világa című könyvének bemutatóján április 18-án, ami után a rendező 2005-ös PERSONA NON GRATA című filmjét vetítjük. Erre az előadásra a belépés ingyenes. Ugyanakkor, mint minden ilyen esetben, most is felhívjuk a figyelmet, hogy a férőhelyek véges száma miatt a 0 ft-os jegyeket érdemes előre igényelni személyesen a mozi pénztárában.

Valamint az egész fesztivál alatt látható a Művészben az a plakátkiállítás, ami a Metropolitan Egyetem diákjainak munkáit mutatja be. Idén az EZEK AZ ÉN LÁNYAIM és a TEST/BODY című filmek inspirálták a fiatal grafikusokat.  

A 22. Lengyel Filmtavasz teljes programja:

2016. április 14. 19:00 Belépés meghívóval
CIAŁO / BODY – TEST / BODY

2016. április 15. 19:00
DEMON / DÉMON

2016. április 16. 17:00
KLUB WŁÒCZYKIJÒW / KALANDOROK TÁRSASÁGA

2016. április 16. 19:00
MOJE CÒRKI KROWY / EZEK AZ ÉN LÁNYAIM

2016. április 17.  19:00
KARBALA

2016. április 18. 19:15
PERSONA NON GRATA

2016. április 19. 19:00
OBCE NIEBO / IDEGEN ÉGBOLT

2016. április 20. 19:00
ŻYĆ NIE UMIERAĆ / EGYSZER ÉLÜNK

Szólj hozzá

fesztivál művész mozi lengyel filmtavasz