2016. ápr 19.

Amerika hangja

írta: Hanula Zsolt
Amerika hangja

Kelly Reichardt retrospektív

Tavaly a Titanicon láthattuk a Sötét húzások (Night Moves) című filmet a három ökoterroristáról, akik egy gátat akarnak felrobbantani. Sokan akkor hallottunk először Kelly Reichardt amerikai függetlenfilmes rendezőről, akinek filmjei nagy ívben kerülik el a magyar mozikat. Bő húsz évet fogunk tehát most egy hétvége alatt bepótolni.

kelly_kamera_1000.jpg

Péntektől vasárnapig Reichardt öt nagyjátékfilmjét is levetítjük (eredeti nyelven, de aki szeretne, kaphat fülhallgatót, benne magyar szinkrontolmáccsal) a Toldiban. 1994-es Fűfolyó (River of Grass) című debütáló filmjét két alkalommal is, ennek épp elkészült ugyanis a felújított változata; kicsit ennek apropóján is turnéztatja a rendező életművét ezekben a hónapokban Európában. A kritika anno úgy fogalmazott, Reichardt "az amerikai középosztály szorongásait" vitte filmre a családját hátrahagyva bizonytalan utazásra induló középkorú nő történetével. Két évtized elteltével pedig elmondhatjuk, Reichardt realista drámái azóta is hétköznapi embereket vonultatnak fel, akik valahogy mégis szembekerülnek a társadalommal, az elvárásokkal. A konokul minimalista eszközökkel dolgozó rendező ez idő alatt az amerikai függetlenfilmesek egyik underground ikonjává nőtte ki magát, így talán érdemes szentelni a filmjeinek egy vagy két estét.

A Wendy és Lucy (a rendezvény plakátján is ennek egy kockáját láthatjátok) egy roadmovie, amelyben egy fiatal nő (Michelle Williams) próbál eljutni kitűzött új életének színhelyére, egy kanadai munkahelyre. A Megfáradt öröm (Old Joy) részint a poszt 9/11 traumát is beemeli a mondanivalójába, amelyet két barát szembeállításával, a világ dolgait megfejteni vágyó párbeszédekkel épít fel. Valamelyest elüt az életmű többi darabjától a Járatlan út (Meek's Cutoff), amely egyedüliként nem a jelenben, hanem a 19. századi vadnyugaton játszódik, bár szereplői ugyancsak hétköznapi polgárok, akik egy fogságukba esett indián segítségére szorulnak, ha akarnak még életükben vizet inni. Illetve itt szerepel másodszorra Reichardt filmjében Michelle Williams. A már említett Sötét húzások (Night Moves) tudja felmutatni a legnagyobb neveket, itt Jesse Eisenberg, Dakota Fenning és Peter Sarsgaard a főszereplők.

kelly_poster_1000.jpg

Kelly Reichardt hatodik nagyjátékfilmjét idén januárban mutatta be első sikerei színhelyén, a Sundance-en. A Certain Woman főszereplője Kristen Stewart mellett ismét Michelle Williams - immár harmadik alkalommal.

Program:

április 22. péntek
18.00 Járatlan út (Meek's Cutoff) '104
20.30 Sötét húzások (Night Moves) '112

április 23. szombat
18.00 Wendy és Lucy (Wendy and Lucy) '81
20.30 Fűfolyó (River of Grass) '81

április 24. vasárnap
18.30 Fűfolyó (River of Grass) '81
20.30 Megfáradt öröm (Old Joy) '83

Facebook-esemény>>

Szólj hozzá