2016. ápr 29.

Mi ezeket nézzük az Artmozik éjszakáján #2

írta: Csizmazia Cheese Gábor
Mi ezeket nézzük az Artmozik éjszakáján #2

Május 13-ig folyamatosan megosztjuk veletek, tőlünk ki milyen tervvel készül az Artmozik éjszakájára. Oszd meg te is velünk!

Az ilyen mozi maratonokról mindig beugrik az a lassan húsz éves emlék, amikor az első fizetésemből azt tűztem ki célul, hogy több filmet nézek meg, mint ahány nap van a héten. "Mert egy filmbuzi vagyok és kész", maradtam máig az, de most már ilyen sűrített alkalmakra van szükségem, hogy egy éjszaka pótoljam az elmúlt hónapok lemaradását. Mivel fél lábbal már a szülőszobából vezetem majd a kvízt is, így csak a vágyaim listája és az elmúlt időszak általam már éljenzett darabjaira hívnám fel a figyelmeteket.

A főiskolai évek alatt még 4xer is belefért a Hetedik, viszont most hiába terveztem a Mad Max vagy a sokak által csalódásként megélt (nem értem, miért?) Aljas nyolcas újráját, ezekre marad a házimozi. A tavalyi esztendő egyik legjobbja viszont a Sicario volt, így, aki attól félne, hogy 3:45-kor majd elbóbiskol rajta a Művészben, téved, mert bitang feszült, erős dolgozat. A szoba sem véletlenül nyert szakajtónyi díjat, edzett lelket igényel, de éjfél előtt még könnyebben birkózik meg vele az ember. A "nagyon érdekelne" sorból a Saul fia vetélytársával, a Mustanggal indítanék, aztán a Mr. Nobody rendezőjének Legújabb testamentuma is piszok régen felírva, a Szcientológia doku szintén fájó elmaradás. Persze, ha maradnék az egyszerűsített programnál, akkor simán ledarálnám a magyar blokkot a Kinoban, az Oscaros büszkeségünktől, a csendben sikerfilmmé váló Anyám és más futóbolondokon át, a moziba tapsolt Félvilágig.

url_17.jpg
Most, hogy fiam születik, így duplán ajánlom gyakorló szülőknek és jelölteknek a Ha isten úgy akarja című olasz vígjátékot (ebben közli orvos apjával a fiacskája, hogy papnak áll), szórakoztató, de egyben intelligens vígjáték (ritka párosítás manapság). Akik pedig A nagy szépséggel váltak végérvényesen a Sorrentino filmek rajongóivá, azok az Ifjúságot biztos beiktatják, bár az megint már a többször nézhető kategória, az öregfiúk miatt pláne. Borzasztó nehéz rosszul választani ebből a kínálatból, és azt se feledjük, a moziból fakadó másnaposság az egyik legszebb utóhatás.

Az Artmozik éjszakája teljes programja>>

Szólj hozzá

oscar olasz tarantino művész mozi corvin tabán puskin mozi artmozik éjszakája saul fia