2016. dec 12.

A Puskinban ülésezett a CICAE

írta: artmozi
A Puskinban ülésezett a CICAE

Szabó Istvánt is kitüntették

A párizsi székhelyű CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) vezetősége 2016. december 8-9-én Budapesten tartotta éves ülését. Ehhez kapcsolódóan a magyarországi Art Mozi Egyesület kezdeményezésére 2016. december 9-én, pénteken a Puskin Moziban találkoztak a nemzetközi szövetség Budapesten tartózkodó vezetőségi tagjai és a magyar Art Mozi Egyesület tagjai. A beszélgetésen a külföldi vendégek információt kaphattak a hazai art mozik és az egyesület munkájáról, a magyarországi art mozi üzemeltetők pedig kérdéseket tehettek fel a különböző országok art mozi üzemeltetési tapasztalatairól.

cicae_011_1.jpg

Detlef Rossman, a CICAE elnöke bevezetőjében emlékeztetett, az általunk üzemeltetett független mozik egyre kisebb szerepet kapnak abban a világban, amely már nem is a moziláncok, de egyenesen meg-moziláncok dominanciájáról szól. Ezek az óriásvállalatok hatalmas lobbival bírnak, gyakran közvetlenül tárgyalnak az amerikai filmstúdiókkal. Szerinte, ha ezek árnyékában az artmozik életben akarnak maradni, arra csak szövetségbe tömörülve van esélyük. Márpedig az artmozik kulturális szerepe óriási: a világ egyre súlyosabb gazdasági és társadalmi konfliktusokkal néz szembe, egy művészfilmnek pedig ezekre érvényes válaszokat kell felmutatnia. Rossman úgy véli, a politikusoktól hiába várjuk a megoldásokat, mert az európai politikai elit ijesztően eltávolodott a polgáraitól.

Bíró Tibor, a Magyar Artmozi Szövetség elnöke megjegyezte, hogy bár a céljaink közösek, az egyes országok mind speciális helyzetben vannak. Idehaza például az artfilm besorolást egy erre dedikált bizottság hivatott elvégezni, az artmoziknak meghatározott százalékban (vidéken 50, a fővárosban 60%) kell ilyen minősítésű filmeket játszaniuk, s a különböző támogatások lehívása, illetve pályázatok beadása ezen kritériumok függvényében lehetséges. Így például a közelmúltban véghezvitt digitalizáció is állami, illetve helyi önkormányzati támogatásokból valósult meg.

Érdekesség, hogy Svájcban például egyáltalán nem ad az állam pénzt az artmoziknak, ezért az ottani kollégák elsősorban európai forrásokra pályáznak. Támogatja viszont a kormányzat a hazai filmek bemutatását – mesélte Romi Gysin, a svájci szövetség képviseletében. Franciaországra természetesen mindannyian úgy tekintünk, mint a művészmozik Mekkájára, ugyanakkor ők is egy komoly reform végső szakaszában járnak épp. François Aymé arról mesélt, a ők újabban független mozik mellett a kutatásokra és a fiatal közönséggel kapcsolatos programokra helyezik a hangsúlyt.

A megszólalók közül többen is hangot adtak abbéli aggályuknak, miszerint az artmozik közönsége világszerte elöregedett. Ezért a fiatal közönség elérése és képzése kardinális jelentőségű feladat a közeljövőben. Az általános tapasztalat szerint a fiatalokat nem feltétlenül tántorította el a moziba járástól a legális vagy illegális letöltés, a VOD, a streaming stb. lehetősége – ugyanakkor riasztóan keveseknek van egyáltalán tudomása róla, hogy a mozifilmek nem csak a hollywoodi mainstreamet jelentik. A problémát tehát nagyjából meghatároztuk, a megoldásokat pedig az egyes országoknak maguknak kell megteremteniük, hogy tíz-húsz év múlva is legyen közönségük.

cicae_022.jpg

A konferencia végén a Nemzetközi Szövetség tiszteletbeli tagjává választja Szabó István filmrendezőt. A világhírű magyar filmes elmondta, nagyra tartja az ilyen szervezetek munkáját, mert maga is azt tapasztalja, hogy a közönség az elmúlt tíz évben drasztikusan kikopott a művészmozikból. Az amerikai film dominanciáját érintve pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy míg az európai film mindig a háborúk, válságok, diktatúrák veszteseiről szól, addig Hollywood témája a győztesek története. „De mi, itt Európában, akik megéltük ezt a huszadik századot, hogyan is tudnánk győztesekről mesélni?”-tette fel a kérdést a rendező.

(fotó: Benkő Sándor)

***

A CICAE 1955-ben alakult, amikor még csak pár száz filmszínház nevezte magát artmozinak Európa-szerte; a szervezetnek ma mintegy 4000 tagja van. A szövetség minden évben Velencén tart továbbképzést fiatal mozisoknak, illetve rendszeresen delegál zsűritagokat a nagy filmfesztiválokra, többek között Cannes-ba, Berlinbe, vagy épp San Sebastianba. Idén pedig életre hívta az Artcinema Dayt, amikor is a csatlakozó tagmozik premier előtti vetítésekkel és egyéb rendhagyó programokkal hívják fel a figyelmet a művészmozikra.

Szólj hozzá

szabó istván puskin mozi cicae