2017. már 28.

A legkisebb filmek legnagyobb fesztiválja

írta: artmozi
A legkisebb filmek legnagyobb fesztiválja

5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

Tavaly itt láthattuk először a Mindenkit - hitte volna akkor bárki, hogy egy évvel később Oscart kap? Talán igen, de ami biztos, hogy a héten újabb zseniális kisfilmeket nézhetünk a Toldiban, és akár találgathatunk is, melyik milyen karriert fut még be a jövőben!

6zmflaahvwnkuyhqs.jpeg

A Daazo idén ötödszörre rendezi a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztivált, amely 2017. március 29. és április 2. között lesz Budapesten, a Toldi moziban. A filmvetítések mellett pitchfórum és egyéb szakmai programok is várják a közönséget. Idén először családi programok is lesznek a fesztiválon, amelyek keretében koncerttel, foglalkozásokkal és vetítésekkel várják a kisgyerekes filmkedvelőket. (A kísérőprogramokról bővebben lejjebb olvashatsz!)

A részletes vetítési programért klikk ide>>

A Friss Hús magyar válogatásának legjobban sikerült filmjei azóta is eredményesen szerepelnek nemzetközi filmfesztiválokon: a 2016-os Friss Hús különdíjának nyertese, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje Oscar-díjat nyert, Cannes-ban Andrasev Nadja filmje, a szintén a Friss Húson bemutatkozó A nyalintás nesze című animációja kapott díjat, Bucsi Réka LOVE című animációja pedig már több mint 120 fesztiválon vett részt és több mint 15 díjat nyert.

6zmfrbyq90m1uyhqs.jpeg

A magyar programba összesen 36 filmet válogattak be. A hazai közönség a Friss Húson láthatja először Lovrity Anna Kata Vulkánsziget című animációs filmjét, amelynek világpremierje az idei Berlinalén volt. Áprily Zoltán Ungvár című történelmi animációját a bristoli Encounters filmfesztiválon már látta a nemzetközi közönség, Magyarországon a Friss Húson lesz a premierje. A korábbi rövidfilmjeivel világszerte nagy sikereket arató, két évvel ezelőtti Friss Hús-díjazott Szilágyi Fanni két rövidfilmmel tér vissza a fesztiválra (A csatárnő bal lába életveszélyesMinden vonal), de a Friss Húson mutatkozik be Tóth Barnabás és Szabó Simon új rövidfilmje is.

A nemzetközi versenyprogram három blokkjának válogatásában olyan filmek szerepelnek majd, mint az idén februárban a Berlinalén bemutatott The Rabbit Hunt, az Európai Filmdíjra jelölt és számos rangos nemzetközi díjjal kitüntetett Small Talk, a Kristály Medve díjasBalcony, vagy az idei Oscar-díjra jelölt La femme et la TGV ésTimecode című filmek, de bekerültek a válogatásba olyan alkotások is, amelyek a Sundance vagy a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjaiban versenyeztek.

6zknn8udvqd8elews.png

NEM MELLÉKES KÍSÉRŐPROGRAMOK

1. F.E.P.P.F.I.É.10.11.12.O.D.

Az egyik legkiválóbb magyar filmkritikus és tanár, Varró Attila mesélte egyszer, hogy évekkel ezelőtt még rengeteg fiatal, akit ismert, kritikus akart lenni – ma már szinte mindenki inkább filmezni szeretne. Na de mi van akkor, ha tényleg erre vágyik? Mit tegyen? Ebben igyekszik segíteni a hivatalos meghatározásánál nyilván sokkal barátságosabb „Filmvetítéssel egybekötött pályaorientációs program a filmezés iránt érdeklődő 10., 11. és 12. osztályos diákoknak”. Itt ugye sulik mutatkoznak be, prezentálnak, beszélgetnek nyilvánosan, aztán, ha igény van rá, persze személyesebben is.

Időpont: 2017. március 29. (szerda) 10.00–12.00

2. VR-kerekasztal

Hú, ez is elég izgalmasan hangzik. A virtuális valóság ugye ma már közel sem sci-fi, vagy hát legalábbis nem annyira, mint a sci-fi-történetekben szokott lenni. Na de hol tart ez a technika? Megéri a pénzét? Mennyi pénzt hoz és visz? Tényleg forradalmat csinál? Erről beszélget Galácz Karolina a Young&Rubicam Budapest kreatív igazgatója, Pálfi György és Szeiler Péter rendezők, Herner Dániel – valamint a moderátor Áprily Zoltán rendező.

Időpont: 2017. március 30. (csütörtök) 14.00–15.30

vr.jpg

3.  Pitchfórum

Az egyik legfontosabb kísérő rendezvény a Friss Húson. Idén harmadik alkalommal rendezik meg a rövidfilmes pitchfórumot. Itt ugye fiatal alkotók mutathatják be rövidfilmes terveiket, aztán, ha a zsűri felfigyel rájuk (márpedig elég sokakra felfigyel), akkor a baráti vállveregetés mellett némi pénzjutalom is segíthet abban, hogy a filmálom valósággá válhasson. A Pálfi György rendezőből, Pusztai Ferenc producerből, Lengyel Balázs forgatókönyvíróból, Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró, casting directorból és Deák Dániel, a Daazo.com alapítójából álló zsűri idén a következő terveket hallgatja meg, a legnagyobb érdeklődéssel:

Kolozsi László: A legjobb szándékkal

Bendó Zsuzsanna: A maci    

Bagota Béla: Bardó              

Praznóczy Sebastien: Futóhomok    

Hermán Árpád: Goodbye Frank       

Ferge Roland: Ha minden kötél szakad       

Cibulya Nikol: Irinyi   

Regős Ábel: Piroska 

Breier Ádám: Aliyah

Koncz Linda: Vasárnap                      

Időpont: 2017. március 31. (péntek) 10.00–13.00

4. Filmkritikaírás

Fentebb ugye említettük, hogy egyes vélemények szerint ma inkább filmesek akarnak lenni a srácok, mint kritikusok, de persze azért szerencsére ennek a szakmának is megvannak a rajongói. A Friss Hús tehetséges filmkritikusokat keres, így az idei Friss Húson első ízben kritikaíró versenyt hirdetnek, amelynek menete a következő: a regisztrált versenyzők szombat délelőtt megnézik a kijelölt filmeket, majd a vetítést követően a Toldi mozi előterében (vagy más, szabadon választott helyszínen) megírják a kritikáikat 16.00 óráig. Hiszen azt már minden újságíró tudja – vagy legalábbis van egy ilyen mendemonda – hogy a határidő a legjobb múzsa! A zsűri: Bujdosó Bori filmkritikus, Deák Zsuzsanna, a Friss Hús sajtósa, Gyenge Zsolt filmkritikus

Időpont: 2017. április 1. (szombat) 10.00–11.00

Regisztráció: a zsofi@daazo.com e-mail-címen

mkf.jpg

5. Tévés kerekasztal

Tavaly már volt egy igen sikeres tévés kerekasztal a magyar sorozatokról, illetve arról, hogy hol is tartunk, mi a szitu itthon. Idén pedig jön a folytatás, mert van miről beszélni: egyrészt mert egyre nézettebbek a saját gyártású drámasorozatok, másfelől meg mindig van hova fejlődni. A beszélgető társaság idén is igen menő szakemberekből áll: itt lesz Hámori Barbara, a ContentLab & Factory vezetője, Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese, Krigler Gábor, az HBO Europe kreatív producere, T​emesvári Marietta, a Sony Pictures Television Networks közép-európai régió programigazgatója, Kormos Anett, a Mi kis falunk forgatókönyvírója, Radóczy Katalin, az AMC Networks International-Central Europe programigazgatója

A beszélgetést Varga Attila „Sixx” vezeti.

Időpont: 2017. április 1. (szombat) 12.30–14.00

6. Gyerekprogram

És a végén jönnek a legfontosabbak: a gyerekek. Alighanem igen érdekes lesz a beszélgetés, ahol a téma: hogyan és mennyit fogyasszon a gyerek. Mármint médiát. Káros a Youtube? Mennyire az, s hogyan ne legyen az? Hogyan lehet ellenőrizni a dolgokat, s mit szabad megengedni? Vendégek: Polus Enikő, a Mesekő alapítója, mentálhigiénés szakember, pedagógus, tréner, Martsa Zsuzsa gyerekpszichológus, Glaser Kati animációs rendező

Időpont: 2017. április 2. (vasárnap) 13.30–14.30

Szólj hozzá

magyar fesztivál animáció rövidfilm toldi mozi friss hús