2017. ápr 05.

Metallica, kannibalizmus és a legkisebb diktátor

írta: artmozi
Metallica, kannibalizmus és a legkisebb diktátor

TOP 5 az idei Titanicon - látatlanban

Csütörtökön indul a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, kiválogattunk néhány filmet a programból, amelyek látatlanban szerintünk a legizgalmasabbnak ígérkeznek. Az alább felsorolt valamennyi vetítés a Toldi moziban lesz!

radio_dreams-stills_4.jpg

Egy vezér gyermekkora

Brady Corbet még 30 éves sincs, közepesen menő színészként ismert többek között a 24 című sorozatból, ez az első nagyjátékfilmes rendezése – viszont számos kritikus máris a legnagyobbakhoz hasonlítja! Az Egy vezér gyermekkora történelmi drámának indul, hiszen az első világháború utáni békeszerződések megkötése adja a történet hátterét. Ám a címben szereplő majdani fasiszta vezér gyermekkori megrázkódtatásai egy már-már misztikus pszichothriller felé irányítják a filmet. Amiben szerepel a szerelmes vámpír karakteréből mára egész meggyőzően kinőtt Robert Pattinson is. A film csak nagyjából alapul Jean-Paul Sartre azonos című novelláján. Illetve jegyezzük meg, hogy a forgatás egy része itt Magyarországon zajlott!

The childhood of a leader
angol-magyar-francia misztikus dráma, színes, 116 perc, 2015
angol-francia-német nyelven, magyar és angol felirattal
Rendező:
Brady Corbet
Forgatókönyv: Brady Corbet, Mona Fastvold
Operatőr: Lol Crawley
Szereplők: Bérénice Bejo, Liam Cunningham, Stacy Martin, Robert Pattinson
Vetítés:
április 8. 16.30
április 10. 18.30

 

A Metallica Perzsiában

Pár hete bejelentették, hogy a Metallica jövő áprilisban ismét Budapesten koncertezik, a horribilis, 30 ezer forintos jegyárak ellenére a show néhány óra alatt telt házas lett. Aki nem engedhet meg magának ilyen luxust, az jöhet vigasztalódni egy viccesnek ígérkező játékfilmmel, amelyben egy rádiós fejébe veszi, hogy összehozza a Kabul Dreams nevű afgán rockegyüttest a Metallicával. Egyelőre értetlenül állunk az ötlet előtt, de nagyon kíváncsiak vagyunk, mi fog ebből kisülni! A filmben a zenekar dobosa, Lars Ulrich is feltűnik!

Radio Dreams
amerikai játékfilm, színes, 97 perc, 2016
angol és perzsa nyelven, magyar és angol felirattal
Rendező:
Babak Jalali
Forgatókönyv: Babak Jalali, Aida Ahadiany
Operatőr: Noaz Deshe
Szereplők: Mohsen Namjoo, Lars Ulrich (Metallica), Kabul Dreams (Sulyman Qardash, Siddique Ahmed and Raby Adib)
Vetítés:
április 7. 16.45
április 9. 21.30

 

Nyers

A válogatás legvéresebb filmje, amelyről már keringenek a szokásos „rosszul lettek tőle a moziban”-féle urban legendek. Mondjuk kétségtelen, hogy kell hozzá gyomor. A történet szerint egy szélsőségesen vegetáriánus család fiatal sarja az állatorvosi egyetemen amolyan beavatási szertartás után kap rá előbb csak a tatár bifsztekre, idővel aztán az egyéb eredetű húsokra is. A film megtekintése akár bátorságpróbának is beillik, de egyébként szexi, mint egy vágóhíd.

Raw
francia játékfilm, színes, 99 perc, 2016
francia nyelven, magyar és angol felirattal
Rendező:
Julia Ducournau
Forgatókönyv: Julia Ducournau
Operatőr: Ruben Impens
Szereplők: Garance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Nait Oufella, Joana Preiss, Laurenct Lucas, Bouli Lanners
Vetítés:
április 7. 21.30
április 13. 18.30

 

Erkélyemről a világ

Szokás szerint hangsúlyos a skandináv jelenlét is a Titanicon, ha közülük kellene egyet választani, akkor előzetesen az Erkélyemről a világ lenne az. Szerencsére persze nem kell, megnézhetjük akár az összest is, de most beszéljünk a norvég drámáról. Hát már amennyit lehet: szálljunk ki az életből, gondolkozzunk el rajta, miért pont itt és most, miért pont ezekkel az emberekkel vagyunk körülvéve. Bár ilyen kérdéseket munkahelyen naponta feltesz az ember, ezúttal valamivel filozofikusabb megközelítésre készüljünk fel. Simán lehet, hogy egy nézhetetlen egzisztencialista nyavalygás, de a trailert látva akár vicces is lehet!

Fra Balkongen
norvég dráma, színes, 85 perc, 2017
norvég nyelven, magyar és angol felirattal
Rendező: Ole Giæver
Forgatókönyv: Ole Giæver
Operatőr: Øystein Mamen
Szereplők: Ole Giæver, Marte Magnusdotter Solem
Vetítés:
április 6. 18.45
április 7. 19.15
április 8. 15.30

 

Kokszongi sirató

A másik kimaradhatatlan filmkultúra a Titanicon a távol-keleti; a Kokszongi siratót, ezt a békés két és fél órás dél-koreai horrorfilmet már agyondíjazták a különböző – főként tematikus – fesztiválokon, úgyhogy itt az ideje, hogy mi is végigborzongjuk. A sztori az idegen érkezik a békés kisvárosba kezdetű sablonból indul, hogy aztán rejtélyes halálesetek irányába folytatódjék. Természetesen mindenki a jövevényt hibáztatja s nem is tévednek olyan nagyot, jóllehet kiderül, az emberek egymást kezdték el meggyilkolni. A rendező korábbi filmjei közül Az üldöző és A Sárga-tenger is látható volt itthon korábban.

The Wailing
dél-koreai játékfilm, színes, 156 perc, 2016
koreai nyelven, magyar és angol felirattal
Rendező:
Na Hongdzsin (Na Hong Jin)
Forgatókönyv: Na Hongdzsin (Na Hong Jin)
Operatőr: Hong Gjongphjo (Hong Kyung Pyo)
Szereplők: Kvak Tovon (Kwak Do Won), Hvang Dzsongmin (Hwang Jung Min), Kunimura Dzsun (Kunimura Jun), Cshon Uhi (Chun Woo Hee)
Vetítés:
április 8. 20.30
április 13. 20.30

A Titanic valamennyi Toldi moziban tartandó vetítését itt találod!

Szólj hozzá

horror fesztivál trailer toldi mozi