2017. aug 07.

A nagy filmértékelési botrány

írta: artmozi
A nagy filmértékelési botrány

Az Ígéret című filmet senki nem látta, de százezren pontozták.

Tavaly októberben a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be először a Christian Bale és Oscar Isaac főszereplésével készült Az ígéret című filmet, amely az 1915-ös örmény népirtás idején játszódik. Bár a filmet tehát meglehetősen szűk számú közönség láthatta, a következő hetekben mégis több, mint 86 ezer szavazat érkezett rá az imdb-n - ebből bő 55 ezer látogató 1-es osztályzatot adott rá, a maradék pedig 10-est. Van az úgy. hogy egy filmet "vagy imádsz, vagy gyűlölsz, középút nincs", ám ez esetben egyáltalán nem erről volt szó. Az értékelések döntő többsége Amerikán kívüli IP-címről érkezett, így már az oldal szerkesztőinek is felettébb gyanús lett a film ilyen szélsőséges megítélése. Még egyszer tehát: ennyien nem is láthatták az akkor hivatalosan még be sem mutatott filmet.

az_igeret_03.jpg

Hamar kiderült, hogy nem Christian Bale körszakálla, vagy a rendező Terry George (Hotel Ruanda, Őt is anya szülte) újabb munkája váltott ki ilyen indulatokat, hanem az a tény, hogy Az ígéret felemlegeti a huszadik század egyik legkegyetlenebb népirtását. Amely egy bizonyos vélekedés szerint nem is történt meg. Az 1-es osztályzatok sokasága tehát nem hogy nem filmnézőktől érkezett, de egyenesen az örmény népirtást tagadóktól, akik komoly szervezői munkát fektettek abba, hogy a filmet lehúzzák.

Az örmény népirtás: az Oszmán Birodalom a központi hatalmak oldalán lépett be az első világháborúba 1914-ben. Nem sokkal ezután, a oroszok elleni katasztrofális vereségeket követően kampányt indítottak a nem hithű kisebbségek, elsősorban az örmények ellen, elrendelték előbb a hadseregből való kizárásukat, majd a javaik elkobzását, kitelepítésüket és több százezer esetben kivégzésüket. A tudományos adatok szerint az 1915-17 közötti népirtásnak 6-800 ezer, a török hatóságok szerint 2-300 ezer, az örmények szerint 1,5 millió áldozata volt.

Az értéktelen értékelésnek azonban ezzel még nem volt vége: mindezen felháborodva az ellenoldal is támadásba lendült, ők pedig 10-es osztályzatokkal igyekeztek ellensúlyozni a politikai/világnézeti okokból kiosztott 1-eseket. Amivel lényegében ugyanazt tették, mint akik ellen felléptek, bár kétségtelenül nem ők azok, akik letagadják több százezer ember lemészárlását. Utóbbiak élharcosa volt Michael He, egy fiatal egyetemista Atlantából, aki már korábban óriási látogatottságot generált YouTube-csatornáján egy Örményországról szóló kis útifilmjével. Mivel Michaelt rendkívül megérintette a Jerevánban töltött időszak, valamelyest beleásta magát az örmény történelembe és kultúrába, különösen érzékenyen érintette, hogy a közelgő mozifilm ilyen nemtelen támadásnak lett áldozata. Erről aztán egy külön videót is közzétett még áprilisban:

A szélsőséges szavazatok száma közben persze tovább nőt, bár ennek már aligha volt bármilyen információ-tartalma a filmre kíváncsi felhasználók számára. De legalább szép példáját mutatták annak, meddig juthatnak el az indulatból, butaságból és félinformációkból táplálkozók seregei, ha eredményt akarnak elérni. Mi pedig mit tehetünk mást, megnézzük Az ígéretet magunk, aztán majd mindenki eldönti magában (vagy az imdb-n), hányasra értékeli azt.

Szólj hozzá

puskin mozi