2017. nov 27.

Egy cukrásztól a szent spermáig – 5 film a ZsiFi idei programjából

írta: artmozi
Egy cukrásztól a szent spermáig – 5 film a ZsiFi idei programjából

A 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál 29-én, szerdán indul a Puskinban és a Művészben. Finoman és visszafogottan fogalmazunk, ha azt mondjuk, a bőség zavara jellemzi a kínálatot, úgyhogy legalább egy kicsit igyekszünk az alábbiakban segíteni azzal, hogy néhány, de tényleg csak néhány címet kiemelünk, természetesen szigorúan szubjektív szempontok alapján!

03_10.jpg

A cukrász

A címszereplőnek súlyos titka van, ami persze nem valami tortarecept, hanem egy kapcsolat, ami egy másik férfihoz köti. S mivel ez egy tabutémát feszegető dráma, a másik férfi meghal egy balesetben, a cukrász pedig elutazik Izraelbe, ahol találkozik az özveggyel, annak famíliával. A többiről csak fogalmaink lehetnek, de az biztos, hogy nem lesz egyszerű a folytatás. A nyitófilm első előadására már minden jegy elkelt, viszont a másodikra még be lehet jutni!

Vetítik: december 3., 19:30, Puskin

Tagadás

Jó, ha csak azt mondanánk, hogy a Több mint testőr rendezőjének legutóbbi filmjét is meg lehet nézni a ZsiFi-n, önmagában még nem lenne feltétlenül olyan izgi hír, na de egyfelől Mick Jackson filmográfiája bőven tartogat ám meglepetéseket (a Temple Grandin című életrajzi HBO-film például egészen kiváló), másrészt meg a Tagadás valóban izgalmas és kiemelkedő mozi: Rachel Weisz, Tom Wilkinson és Timothy Spall óriásit játszik benne, témájához érzékenyen és körültekintően nyúl, s nem utolsó sorban igaz történet alapján készült. Igazán kár, hogy nem jutott el a moziforgalmazásig – de most meg lehet nézni vásznon!

Vetítik: november 30., 19:30, Művész

 

Homokvihar

Sundance-fődíjas, komoly szenzációnak számító, szenvedélyes történet egy beduin közösségről, ahol a tradíciók irányítanak. Legalábbis egy ideig, hiszen az idők változnak, az emberek meg gondolkodnak, illetve nehezen tudják legyűrni azt, ami legbelül feszíti őket. Női sorsok egy súlyosan férfiak uralta világban – igen erőteljes ábrázolásban!

Vetítik: november 30., 19:00, Művész; december 2., 15:30, Puskin

 

Hummusz

Kedves nézőink figyelmébe ajánlanánk ennek a meglehetősen érdekes dokumentumfilmnek az angol címét: Hummus – The Movie. Ebből talán már erősen sejthető, hogy itt aztán mindent megtudunk majd a csicseriborsóból és tahinával készült ételről, amit eddig nem tudtunk, vagy nem tudtuk kitől megkérdezni. No de persze legalább olyan fontosak a filmben azok, akik eszik, mint maga az étel, s annak történelme. Fincsi lesz!

Vetítik: december 1., 19:00, Puskin;  december 2., 17:00, Puskin

 

Szent sperma

Ha leegyszerűsítően szeretnénk fogalmazni, azt írnánk, íme, egy film arról, hogyan viszonyulnak a haszidok az önkielégítéshez, no de nyilván sokkal többről lesz itt szó – egészen pontosan arról, hogy milyen szerephez jut náluk a szexualitás, hogyan adják át tapasztalataikat az ifjabb generációknak. S hogyan lehet az ilyesmiről nyíltan beszélni. Valahogy így.

Vetítik: december 2., 15:00, Puskin; december 3., 17:00, Művész

A fesztivál teljes filmprogramja csak egy kattintás.

 

***

 

Szólj hozzá

fesztivál puskin mozi muvesz mozi