2018. feb 27.

7 film, amit ne hagyj ki az idei Frankofón Filmnapokon!

írta: artmozi
7 film, amit ne hagyj ki az idei Frankofón Filmnapokon!

Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Louis Garrel és Adéle Exarchopoulos filmje is látható a fesztiválon.

1. Egy fiatal nő

A fesztivál a Corvinban veszi kezdetét, ahol nyitófilmként az Egy fiatal nő című vígjátékot nézhetjük meg (később ezt a Toldi és Puskin is műsorra tűzi, ha valaki lemaradna róla). Léonor Serraille filmje – amelyet a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera-díjjal jutalmazták Cannes-ban – egy szakítás utáni útkeresés keserédes története, amelyben a főhős, Paula igyekszik újra építeni kartondobozokba csomagolt életét. Az alaphangot talán nem véletlenül egy „női történettel” adjuk meg; hogy pontosan miben is áll a női nézőpont és mitől női film egy női film, azt e helyütt nem fogjuk megfejteni, ugyanakkor ez a megközelítés további a Filmnapokon látható alkotásnál is előkerül.

Egy fiatal nő (Jeune femme)
Francia-belga filmdráma, 2017, 97' / r.: Léonor Serraille / sz.: Laetitia Dosch

Vetítési időpontok:
Február 28. (szerda) 20:00 Corvin
Március 1. (csütörtök) 20:15 Toldi
Március 3. (szombat) 20:00 Puskin

mv5bndi1ndg1ndm3nv5bml5banbnxkftztgwnte5njizmji_v1_sx1500_cr001500999_al.jpg

 

2. Tűzszünet

1920-ban járunk, Georges-t a világháború okozta poszttraumás stressz egészen Afrikáig űzi, ott próbálja újra megtalálni lelki békéjét. Ám odahaza testvére nála is súlyosabban élte meg a fronton töltött éveket, mióta hazatért, nem hall és nem beszél, csak egy jeltolmács segítségével képes kommunikálni. A Tűzszünet történelmi dráma azokról a harcokról, amelyeket a békekötés után vívnak meg.

Tűzszünet (Cessez le feu)
Francia filmdráma, 2015, 103’ / r.: Emmanuel Courcol / sz.: Romain Duris, Céline Sallette

Vetítési időpontok:
Március 1. (csütörtök) 18:15 Toldi
Március 5. (hétfő) 20:30 Toldi

cessez.jpeg

 

3. Láthatás

A Frankofón Filmnapokra vendégek is érkeznek, így például a Láthatás című film rendezője, Xavier Legrand és főszereplője, Léa Drucker is ellátogatnak Budapestre. Mindkét vetítést követően lehet velük találkozni, akár kérdezni tőlük, de minden bizonnyal az autogram-gyűjtők sem távoznak üres kézzel.

A Láthatás egy rendkívül kényes és súlyos témát boncol, a családi erőszak problémáját. Egy válást követően az asszony szeretné elérni, hogy erőszakos, vagy legalább is ezzel vádolt ex-férje ne is láthassa közös gyermeküket. A férfi természetesen nem nyugszik ebbe bele, így emelkedik szinte thrilleri magasságokba egy „egyszerű” szakítás. Xavier Legrand Velencében a legjobb rendezőnek járó Ezüst oroszlán-díjat kapott ezért a filmjéért.

Láthatás (Jusqu'à la garde)
Francia filmdráma–thriller, 2017, 93’ / r.: Xavier Legrand /sz.: Léa Drucker, Denis Ménochet

Vetítési időpontok:
Március 3. 20.30 Toldi
Március 4. 20.00 Puskint

jusqu-a-la-garde.jpg

 

4. Külön világ

Vajon kinek mi jut eszébe elsőre, ha azt hallja „francia mozi”? A szerelmes filmek? A nouvelle vague? Vagy egész egyszerűen Catherine Deneuve. Kétségtelen, hogy a francia mozi élő legendája évtizedek óta tartja magát az élvonalban, neve láttán a mai napig tömegek tódulnak a mozikba Franciaországban és világszerte. A Külön világ című filmben partnerei sem elhanyagolhatóak: filmbéli lányát Diane Kruger alakítja, míg a két nő életét megkeserítő férfi szerepében – a nekünk talán kevésbé ismert, hazájában azonban igen népszerű – rapper, Nekfeu látható. Ne szerelmi háromszögre gondoljunk azonban, a filmben a zsarolás, a bűn, a félelem kap kulcsszerepet.

Külön világ (Tout nous sépare)
Francia thriller, 2017, 98’ / r.: Thierry Klifa / sz.: Catherine Deneuve, Diane Kruger, Nekfeu

Vetítési időpontok:
Március 1. (csütörtök) 20:00 Puskin
Március 4. (vasárnap) 20:30 Toldi

nst_0138.jpg

 

5. Mrs. Hyde

Az elmúlt két évtized francia, sőt európai filmjének megkerülhetetlen szereplője Isabelle Huppert. Ugyanakkor amilyen súlyos filmekben látjuk őt általában, olyan jól esik most kivételesen egy könnyedebb hangvételű alkotásban élvezni az alakítását. A cím láttán nem árulunk el nagy titkot, hogy a Dr. Jekyll és Mr. Hyde alaptörténet egy újkori parafrázisával van dolgunk, amely azonban inkább bővelkedik vígjátéki elemekben, mint a horroréban. Elég az hozzá, hogy a címszereplőnk egy a diákjai által nem túl sokra tartott fizikatanárnő, akibe egy nap belecsap a villám és… hát sejthetitek. (A fentebb említett Tűzszünet után itt is láthatjuk Romain Duris-t, ezúttal szakáll nélkül.)

És újabb vendég a Frankofón Filmnapokon: a Mrs. Hyde rendezője, Serge Bozon is találkozik a közönséggel a filmje vetítése után.

Mrs. Hyde (Madame Hyde)
Francia vígjáték, 2017, 95’ / r.: Serge Bozon / sz.: Isabelle Huppert, Romain Duris, José Garcia , Adda Senani

Vetítési időpontok:
Március 6. (kedd) 20:30 Toldi
Március 7. (szerda) 18:15 Toldi

mrshyde.jpg

 

6. Árva lány

2013-ban az Adéle élete című filmben ismerhettük meg Adèle Exarchopoulos nevét, még ha megjegyeznünk nehezen is sikerült, ám ez inkább a görög ősök számlájára írható. Az arcot azonban ezer közül is felismerjük azóta és vártuk is, mikor jelentkezik a színésznő ismét egy fajsúlyosabb alkotással. Lehet, hogy most jött el az idő? Az árva lány központi karakterét életének négy szakaszában négy különböző színésznő alakítja, a sorban harmadik, húszéves lányt jeleníti meg Exarchopoulos. A hányattatott sorsú kislányból, lázadó kamasz, majd törvényszegő nő válik, de még felnőtt anyaként is a múlt démonaival kell megküzdenie. Ki nem hagynánk!

Árva lány (Orpheline)
Francia filmdráma, 2016, 111’ / r.: Arnaud des Pallières / sz.: Adèle Haenel, Adèle Exarchopoulos, Solène Rigot.

Vetítési időpontok:
Március 2. (péntek) 20:15 – Toldi
Március 6. (kedd) 18:15 – Toldi

maxresdefault.jpg

 

7. Szerelem nélkül soha - INGYENES

A három fővárosi mozi mellett a Francia Intézet épületében is lesznek vetítések, ezek ráadásul ingyenesek. A fesztivál itt egy egész Louis Garrel-sorozattal egészül ki, amely során látható lesz a Két barát, a Féltékenység és a Szerelem nélkül soha. Ez utóbbiban olyan nevek szerepelnek Garrel mellett, mint Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Ludivine Sagnier sőt még Milos Forman is feltűnik!

Szerelem nélkül soha (Les Biens-aimés)
Francia–angol–cseh filmdráma, 2011, 135’ / R : Christophe Honoré, Sz. : Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Ludivine Sagnier, Louis Garrel, Milos Forman

Vetítési időpontok:
Március 5. 18.30 és 20.45 Francia Intézet

beloved-3.jpg

A 8. Frankofón Filmnapok teljes programját itt találjátok!

 

Szólj hozzá

francia fesztivál toldi mozi puskin mozi