2018. ápr 05.

A ruandai keselyűktől a lengyel Vissza a jövőbenig

írta: artmozi
A ruandai keselyűktől a lengyel Vissza a jövőbenig

Április 13-án kirügyezik a Művészben a 24. Lengyel Filmtavasz. 7 nagyon érdekes film, mindegyiket csak egyszer vetítjük. No de melyek ezek? Mutatjuk!_mg_1334-3_jpg_masolata.jpg

 

Madarak énekelnek Kigaliban

Szép a cím, de kemény a téma: a többszörösen díjnyertes mozi két nő barátságáról szól, az egyik ruandai, a másik lengyel. Utóbbi magával viszi hazájába előbbit, hátha könnyebben kiheverik az együtt átélt borzalmakat. De bizony ez még leírva se tűnik egyszerűnek, nemhogy átélve!

Vetítés: április 13., 19:00

 

Carte blanche

Vélhetően igen megható – és állítólag igaz! – történet egy pedagógusról, aki osztályát épp az érettségire készíti fel, s miattuk, no meg hogy ne rúgják ki állásából, legjobb barátja kivételével mindenki előtt titkolja, hogy látása rohamosan romlik, s csakhamar a teljes vakság fenyegeti.

Vetítés: április 14., 19:00

 

Gyilkos vagyok

A magyar címegyezés ellenére persze nem Billy Wilder 1944-es film noir klasszikusáról van szó, hanem egy sorozatgyilkosos, 2016-ban készült thriller, amely a hetvenes években játszódik. Mi kell még? Nyilván egy jó helyre szóló mozijegy.

Vetítés: április 14., 21:00

 

A kiátkozott

Történelmi mozi a földalatti, fegyveres függetlenségi mozgalomról, amelynek tagjai az utolsó pillanatig kitartottak a kommunisták ellenében a második világháború után. A film után lesz idő kicsit kipihenni a látottakat, mert vendégünk lesz a film producere és egyik szereplője, Marcin Kwaśny!

Vetítés: április 15., 19:00

 

A legjobb

Még egy igaz történet. Életrajzi film egy Iron Man-ről, akit Jerzy Górskinak hívnak. Ráadásul ezen az estén a hazájában igazi hősnek számító igazi triatlonistával is megismerkedhetünk, hiszen a sportoló a film után beszélget majd a nézőkkel!

Vetítés: április 16., 19:00

 

Letépett kalász

Ezúttal az első világháború idején járunk. Megrendítő dráma önfeláldozásról, lelkiismeretfurdalásról, a történelmi traumák feldolgozásáról – és persze a szeretet hatalmáról.

Vetítés: április 17., 19:00

 

Adam varázsdoboza

Egy fiatalember egy fura szerkezetnek köszönhetően egyszer csak az ötvenes években találja magát. Ismerős alaphelyzet? A megvalósítás viszont sokkal komorabb, mint amire először gondolhatnánk. Hisz a jelen (és a jövő) se a vidámabb arcát mutatja.

Vetítés: április 18., 19:00

 

JEGYEK MÁR KAPHATÓK!

Szólj hozzá

fesztivál művész mozi lengyel filmtavasz