2018. máj 18.

Premier előtti filmtermés a művészmozikban

írta: artmozi
Premier előtti filmtermés a művészmozikban

Csupa érdekes filmmel és különleges vendéggel fognak megtelni a művészmozik májusban, amik közül bizony megéri kiszemelni néhányat, hiszen most először láthattok jónéhány hazai és európai filmet a nagyvásznon.

befunky-collage_2.png

Happy Winter

Egy baristát, egy politikust, három nőt és egy családot Mondello tengerpartján hoz össze a sors. Míg az egyikük csak a gyors pénzszerzés lehetőségét látja, mások épp ellenkezőleg, a gazdagság látszatát kívánják kelteni. Az olasz rendező, Giovanni Totaro Olaszország metaforájaként ábrázolja a tengerparti üdülőparadicsomot, ahol a napernyők árnyékában hagyják figyelmen kívül a gazdasági válságot.

A vetítésen vendégünk lesz a film operatőre, Paolo Ferrari.

Vetítés: Kino Cafe, május 23. 16:30

Legjobb úton

Hazai kortárs underground zenék, animációs szegmensek, régi barátság, friss szerelem, mindez becsomagolva egy hazatéréstörténetbe. Főszereplőnk, Nándi európai útja után kénytelen hazatérni míg az új-zélandi munkavállalási vízumra vár. Ez idő alatt összefut családjával, régi barátaival, és döntés elé kényszerül, hiszen meg kell határoznia, merre haladjon tovább az élete.

Vetítés: Toldi, május 25. 17:00

A Sátán fattya

Zsigmond Dezső legújabb filmje az azonos című A sátán fattya könyv történetét eleveníti meg a nagyvásznon, a XX. századi történelmének legtragikusabb időszakát, mikor a második világháború után tömegesen hurcoltak el ártatlan polgárokat a sztálini lágerekbe. A film főhősnőjét, Tóth Esztert öt orosz katona megerőszakolja Kárpátalján, majd az ebből született gyermekre nem bír másként tekinteni az anya, mint az életét megnyomorító sátán fattyra.

Vetítés: Tabán, május 25. 18:15

Aki bújt, aki nem + Toto és nővérei

A Gyermeknaphoz kapcsolódóan együtt lesz megtekinthető az Aki bújt, aki nem c. magyar rövidfilm és az HBO támogatásával készült Toto és nővérei román dokumentumfilm, amiket egy a két film témáját kiveséző kerekasztal beszélgetés köt össze.

A beszélgetésben részt vesz B. Aczél Anna, gyermekvédelmi szakértő pszichológus, De Coll Ágnes, emberkereskedelem elleni programigazgató, Kovács Anna Sára, gyermekjogi munkatárs és az Aki bújt, aki nem rendezője, Schwechtje Mihály.

Vetítés: Művész, május 26. 18:30

Karmikus Kérdés

A Ha isten úgy akarja rendezőjének új vígjátékában főszereplőnk, Giacomo egy furcsa csodabogár, aki az apjától örökölt cég helyett inkább mindennapos szenvedélyeinek szenteli idejét. Viszont minden a feje tetejére fordul, mikor találkozik egy emberrel, akiről úgy véli, ő apja reinkarnációja.

A vetítésen vendégünk lesz a film rendezője, Edoardo Maria Falcone, akivel a helyszínen beszélgetünk a film után.

Vetítés: Puskin, május 29. 19:30

The Rub

Lichter Péter filmje igazi kuriózum. Több különféle módon megrongált filmtekercsekkel készítettek különleges, fura képi anyagot, majd összerakták belőlük a William Shakespeare Hamletjévé összeálló absztrakt snittek zuhatagát.

A vetítésen vendégünk lesz a film rendezője, Lichter Péter, akivel lehetőség lesz megbeszélni legújabb alkotását.

Vetítés: Toldi, május 31. 21:00

Egy fantasztikus nő

A Filmszerész Extra legújabb eseményén nem kevésbé jelentős film kerül megnézésre majd górcső alá vételre mint a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj bezsebelője, a chilei Egy fantasztikus nő. Sebastián Lelio drámája a transzneműsége miatt megvetés tárgyává váló Marináról szól. Ennek lesz kísérőfilmje Kis Hajni diák Oscar-díjra jelölt Szép alak című 15 perces rövidfilmje.

A vetítés után pedig következik egy beszélgetés Kovács Gellért Filmszerésszel.

Vetítés: Művész, május 31. 20:30

Szólj hozzá

magyar filmklub rövidfilm művész mozi toldi mozi puskin mozi aki nem muvesz mozi Toto és nővérei kino cafe mozi filmszerész Happy Winter Legjobb úton A sátán fattya Aki bújt Karmikus Kérdés The Rub Egy fantasztikus nő