2018. jún 06.

A Robert Redford örökség

írta: artmozi
A Robert Redford örökség

1200px-robert_redford_cropped.jpg

Robert Redford, az Oscar-díjas amerikai színész, filmrendező és filmproducer legújabb filmje, a The Old Man and the Gun kapcsán kijelentette, hogy lezárja színészi karrierjét, és ezek után nem látjuk majd újra felbukkanni őt a mozivásznon. Összeválogattuk a színészveterán klasszikus és kevésbé idős filmjeit egyaránt, amiket érdemes megnézni.

Gyávák és hősök (2007)

Redford rendezésével készült Gyávák és hősök egy háborús és egy kamaradráma keveréke, egy három szálon játszódó történet olyan nagy nevekkel, mint Tom Cruise, Meryl Streep, az azóta már szép karriert befutott Andrew Garfield és Michael Peña. Az egyik szálon egy szenátor próbál meggyőzni egy neves tévériportert a legfrissebb afganisztáni stratégia sikerességéről, közben a Robert Redford által játszott egyetemi tanár igyekszik visszaterelni a magasztos ideák világába magának való diákját, ami szorosan kapcsolódik a harmadik szálhoz, ahol a professzor két volt diákja kerül halálközeli szituációba Afganisztánban. Egy történet heves vitákkal a háborúról, politikáról és filozófiai kérdésekről.

wejx9zstj2vyjdokbfcczkjpqyk.jpg

Az elnök emberei (1976)

A Dustin Hoffman és Robert Redford által játszott újságírópáros a Richard Nixonhoz köthető Watergate-botrány körül szaglászik az 1976-os Az elnök emberei filmben. Az első látásra teljesen jelentéktelen ügy körül egyre több furcsaság bukkan fel, és egyre több gyanú terelődik a republikánus pártra.  A két újságíró, Carl Bernstein és Bob Woodward által írt könyvet még elkészülte előtt megvásárolta Redford, aki eredetileg nem akart szerepelni a filmben, de a Warner stúdió csak az ő főszereplésével volt hajlandó pénzelni a forgatást. A film végül hatalmas sikert aratott, 4 Oscar-díjat is bezsebelt.

image-w1280.jpg

Minden odavan (2013)

Redford egyszemélyes showjának is lehetne titulálni a Minden odavan c. filmjét, amiben egy névtelen protagonistát, egy magányos hajóst alakít, aki egyik napról a másikra kerül hatalmas slamasztikába az Indiai-óceán közepén. A körülbelül másfél órás filmben egy rövidke monológon kívül nincs is beszéd, nincsenek dialógusok, se visszaemlékezés. Főhősünk vitorlása léket kap, rádiója bedöglik, és a túlélésért folytatott helyzet egyre kilátástalanabbá válik. Egy lassú, szimbolikus történet a Minden odavan, amiben a saját halandóságunkkal való szembenézés áll a középpontban.

maxresdefault_1.jpg

Mezítláb a parkban (1967)

Egy nemrég összeházasodott álompár történetünk főszereplői: Paul (Robert Redford) és Corie (Jane Fonda) a csodálatos mézeshetek után visszatérnek az átlagos hétköznapok világába, ami hamar civakodáshoz, vitákhoz és egyre hevesebb veszekedésekhez vezet. Paul a munkájára koncentráló sikeres ügyvédet unalmasnak kezdi látni felesége, az unatkozó háziasszony, majd bejön a képbe a panaszkodó anyós és a nőcsábász szomszéd. Van ennek a házasságnak jövője?

american-actors-robert-redford-and-jane-fonda-in-a-promotional-for-picture-id5284209251.jpg

A suttogó (1998)

Az 1998-as A suttogó Robert Redford első olyan filmje, amelynek egyszerre volt főszereplője és rendezője. A történet szerint a 14 éves Grace MacLean súlyos balesetet szenved versenylován. Édesanyja rájön, hogy a ló és a lánya különleges, elválaszthatatlan kapcsolatban állnak, emiatt elutaznak Montanába, ahol a suttogó, Tom Booker él, aki az egyetlen esélyük, hogy megmentsék a ló életét. Miközben Tom a ló meggyógyításán fáradozik, beleszeret a lány anyjába.

photo-l-homme-qui-murmurait-a-l-oreille-des-chevaux-the-horse-whisperer-1998-1.jpg
A nagy balhé (1973)

Redford egyik legsikeresebb filmje A nagy balhé, minek a főszerepért járó Oscar-díjat igaz, nem kapta meg, de a film emellett 8 aranyszobrot megkaparintott, köztük a legjobb film, a legjobb forgatókönyv, a legjobb rendező és a legjobb eredeti filmzenének járó díjat. Johnny Hooker (Redford) társaival együtt évek óta az átlagpolgárok trükkös kifosztásából él. Egy nap azonban a maffia egy bizniszébe ütik bele az orruk, ami az egyikük halálával végződik. Hooker ezek után jól megtervezett bosszút forral, amivel átverhetik a maffiafőnököt.

the-sting.jpg
Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969)

A hasonlóan BAFTA és Oscar díjesővel jutalmazott Butch Cassidy és a Sundance kölyök Redford ikonikus westernfilmje, amiben a címszereplő, Sundance kölyök bőrébe bújt, mint a vadnyugat legnépszerűbb rablópárosának egyik tagja. Az üldöztetésük közepette úgy döntenek felhagynak a banditaélettel, és mivel már a vadnyugat nem olyan mint rég, leteszik a fegyvert, és megkezdik nyugdíjas éveiket valahol messze, ahol úgyse ismeri őket senki. Csakhogy nem alakulnak oly egyszerűen a dolgok, ahogy főhőseink fejében az megfogant.

butch-and-sundance-1003x564.jpg

A Keselyű három napja (1975)

James Grady A Keselyű hat napja című bestsellerje alapján készült el Sydney Pollack rendezésében A Keselyű három napja politikai thriller, melyben olyan nagy nevek sorakoztak fel Redford mellett mint Faye Dunaway, Max von Sydow és Cliff Robertson. Joe Turner főszereplőnknek igen érdekes munkája van a CIA-nél: elolvas minden könyvet, és az azokból érdemes, később felhasználható információkat szed ki. Az egyik nap arra tér vissza a munkahelyére, hogy kollégáit mind lelőtték és őt magát is üldözőbe vették. 

3dayscondor_still_1_-thumb-860xauto-60659.jpg
The Discovery; Milyen hosszú az éjszaka (2017)

Végül két netflixes filmet is említünk, amik tavaly kerültek fel a szolgáltató online felületére. A The Discovery egy igen érdekes koncepcióval dolgozik: Redford alakítja azt a tudóst, kinek sikerül bizonyítania a halál utáni életet, ami tömeges öngyilkossági hullámot indít el szerte a világon. Fia (Jason Segel) meglátogatja apja azóta kialakított kis közösségét, eközben megismerkedik egy lánnyal, aki megpróbál véget vetni életének. Együtt próbálják kideríteni, mi is vár minket a halál után.

Jane Fonda és Robert Redford a néhány bekezdéssel föntebb említett film, a Mezítláb a parkban után sok-sok évvel újra szerelmes párt alakítanak a Milyen hosszú az éjszakában. A két idős, de még életteli karakter egymásra találásáról mesél a film, ami mindkét színész számára igazi jutalomjáték.

befunky-collage_2_1.png

Szólj hozzá

robert redford Az elnök emberei A nagy balhé Minden odavan Butch Cassidy és a Sundance kölyök Mezítláb a parkban The Discovery Gyávák és hősök A suttogó A Keselyű három napja Milyen hosszú az éjszaka