2018. okt 18.

Mit miért nézzünk a Mozinet filmnapokon?

írta: artmozi
Mit miért nézzünk a Mozinet filmnapokon?

2018. október 20-23. Puskin mozi

Az idei fesztivál tematikája az Oscar-díj, vagyis korábban díjazott, esetleg jövőre is esélyes alkotók új filmjei érkeznek, némelyik jóval-jóval a hivatalos magyarországi premiert megelőzően! Számos kísérőprogram is lesz, közönségtalálkozók, koncertek, ezért az alábbiakban linkeltem minden egyes vonatkozó Facebook-eseményt is, ha valamelyikről többet is szeretnétek tudni.

24_loro-2_toni-servillo_03864_photo-by-gianni-fiorito.jpg

A sértés

Az első libanoni film, amit Oscarra jelöltek szintén a hazai premier előtt érkezik. A történet itt egy keresztény autószerelő és egy palesztin menekült építésvezető közötti, elsőre aprónak tűnő konfliktusból indul ki, hogy aztán egész korrajzot állítson elénk. A film után „Sértődj velünk!” játék: a játékosok vehetnek egy nagy levegőt és kibeszélhetik a filmet vagy a saját történeteiket az őket ért vagy az őáltaluk elkövetett sértésekről, a játék kereteit a Rapid Randi csapata szervezi, s a játékosok jutalmát, az egy pohár italt a Mozinet biztosítja.

október 20. 18:15 A sértés + Sértődj velünk! játék >>

Hidegháború, Ida, élő jazz

Pawel Pawlikowski az Ida című filmjéért kapott Oscart 2015-ben, ezt, valamint legfrissebb munkáját, a Hidegháborút is megnézhetjük elsőként Magyarországon! A Hidegháború az '50-es években a vasfüggöny két oldalán egymást egy életen át el nem felejtő pár szenvedélyes története. A vetítés a film korát idéző élő jazz koncert követi a Puskin kávézójában!

október 20. 18:45 Ida, 20:30 Hidegháború + élő jazz >>

Az átkelés madarai

A kígyó ölelése Oscar-jelölt alkotói is új filmmel jelentkeznek, méghozzá a ’60-as években az amerikai hippiket drogokkal ellátó kolumbiai ültetvényesekről. Vendég is lesz ezen az estén, az egyik főszereplő, az új Terminator-filmet épp Budapesten forgató Natalia Reyes érkezik, hogy találkozzon a közönséggel és válaszoljon a felmerülő kérdésekre.

október 21. 20.30 Az átkelés madarai + közönségtalálkozó >>

Napszállta, Saul fia, Testről és lélekről

41817422_10215190922499184_2496907915026235392_o.jpg

Nemes Jeles első filmje elnyerte a Legjobb idegen nyelvű díjat két éve, és most is az ő alkotását küldjük az Oscarra. Mindkét film 35 mm-es kópiáról látható a Mozinet Filmnapokon! A Saul fia után Zányi Tamás, a film hangmérnöke lesz a vendégünk egy beszélgetésre, míg a Testről és lélekről vetítését követően a rendező, Enyedi Ildikó érkezik a Puskinba.

október 21. 18:00 Testről és lélekről + közönségtalálkozó >>
október 22. 17:30 Saul fia 35mm + közönségtalálkozó >>
október 22. 20:00 Napszállta 35mm >>

Silvio és a többiek

Paolo Sorrentino albán hegyi kecskékről is készíthetett volna filmet, akkor is tűkön ülve várná mindenki, de nem bízta a véletlenre, hazája jelenkori történelmének legvitatottabb alakját, Silvio Berlusconi egykori miniszterelnököt pécézte ki. És nem akárki alakítja a Dont, hiszen az Oscar-díjas A nagy szépség után a rendező ismét Toni Servillót tette meg főszereplőnek! Igaz, ez a vetítés már pont teltházas. (De megsúgjuk, hogy lesz még a Puskinban egy fesztivál ősszel, ahol látni lehet az országos bemutató előtt…)

október 22. 20:30 Silvio és a többiek >>

Mindenki tudja

Az iráni Asghar Farhadi két Oscar-díjjal a háta mögött (Az ügyfél, Nader és Simin – Egy elválás története) készítette el új filmjét a szintén korábbi kitüntetett Penélope Cruz és Javier Bardem főszereplésével. Emeljük ki, hogy a Mindenki tudja majd csak jövő januárban érkezik a mozikba, jó három hónappal a premier előtt látható tehát a fesztiválon.

október 23. 18:15 Az ügyfél, 20:30 Mindenki tudja >>

 

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Szólj hozzá

oscar magyar fesztivál puskin mozi paolo sorrentino mozinet filmnapok saul fia