2019. sze 26.

A legnagyobb svájci színészre is emlékezik a Szemrevaló

írta: artmozi
A legnagyobb svájci színészre is emlékezik a Szemrevaló

Idén februárban, 77 éves korában hunyt el Bruno Ganz, a német nyelvterület egyik legendás színésze. A Művészben két fontos filmjét is levetítik a ma startoló Szemrevaló fesztiválon.200id_1238_204_primary_w1600.jpg

Ganz a legszélesebb közönség előtt 2004-ben vált ismertté, A bukás – Hitler utolsó napjai címszerepével. Kissé igazságtalanul. Bár kétségtelen, hogy hatalmasat alakított Oliver Hirschbiegel világsikerű filmjében, sokkal több volt ő, mint egy örjöngő Hitler-mém. 19 éves kora óta foglalkoztatták filmekben, különös, melankolikus kisugárzása, koncentrált játéka idővel a legnagyobbak közé emelte, s szép számmal láthattuk hollywoodi produkciókban is – igaz, leginkább mellékszerepekben. A Szemrevalón angyalként és mentorként láthatjuk viszont az európai mozgókép egyik bölényét: egy 1987-es, ikonikus klasszikusban és egy 2006-os, megható felnövéstörténetben.

 BERLIN FELETT AZ ÉG

A film, amire szívesen mondanánk, hogy nem kell senkinek bemutatni. Jó lenne, ha nem kellene. Wim Wenders költői szerelmesfilmje, csendes, fekete-fehér vallomás egy városról, s az emberről, aki benne lakik. Meg a kabátos angyalról, aki szeretne ember lenni.

 Vetítés: október 5, szombat, 20:30

 VITUS

Vitus mintha egy másik csillagról érkezett volna: a kisfiúnak olyan hallása van, mint egy denevérnek, csodálatosan zongorázik, és már az óvodában a Brockhaus-lexikont olvassa. Nem csoda, hogy szüleinek nagyravágyó tervei vannak vele: zongoraművésznek szánják. A kis zseni azonban szívesebben barkácsol öntörvényű nagyapja asztalosműhelyében, a repülésről álmodozik és normális ifjúkorról.

Vetítés: szeptember 28, szombat, 20:30

 

A SZEMREVALÓ TOVÁBBI VETÍTÉSEIRŐL ITT LEHET TÁJÉKOZÓDNI.

IRATKOZZ FEL AZ ARTMOZI HÍRLEVÉLRE!

 

Szólj hozzá

művész mozi szemrevaló bruno ganz