2016. jan 22.

Melyik a legoscarosabb Oscar-jelölt? Vol.3

írta: Kovács Gellért
Melyik a legoscarosabb Oscar-jelölt? Vol.3

Mustang vs. Saul fia

Nehéz helyzetben van a zsűri: a legjobb idegen nyelvű film eleve speciális kategória az Oscaron. De megoldjuk, mert közben meg sok szempontból mégse az, vagy ha mégis, hát kicsit máshogyan kezeljük a szempontokat és kész. Mindenesetre, az idei gála egyik legnagyobb riválisaival állunk szemben, s nem könnyű szemben állni velük, hiszen egyrészt ugye érzelmileg erősen érintve vagyunk, másfelől mindkét film fejbe vágja az embert. Harmadrészt meg mindkettő máshogyan, másért vágja fejbe. Tehát most poénkodni nem nagyon volt kedvünk.

Mustang vs. Saul fia

mustang_photo_1.jpg

ÉLŐ/KORÁBBAN ÉLT HÍRES EMBER A FŐHŐS?

Mustang
Nem tudunk róla, de a török falusi nyárnak üdén nekiszaladó, a rokonok bigottságától drámaian visszapattanó öt leány annyira a szívünkhöz nőtt néhány perc alatt, hogy a végére nekünk bizony híresek lettek. 3 pont.

Saul fia
Saul Ausländer fiktív és szimbolikus karakter, ám mint szinte minden ebben a filmben, ez se ilyen egyszerű. Élt ő, bizony, hogy élt. 3 pont.

HA A FŐHŐS NEM IS HÍRES, A TÖRTÉNETE AZÉRT VALAMENNYIRE AZ?

Mustang
A lányok angyalok – lennének, ha a nem húznák le őket a porba társadalmi és vallási dogmák, illetve legfőképpen az ezekhez tartozó emberek. Még ha nem is szóról-szóra, de elég híres, s bizonyos helyeken dermesztően nem múltbéli történet. 5 pont.

Saul fia
A Sonderkommandó létezett. A sonderkommandósok léteztek. Történetükre Nemes Jelesék miatt figyelt fel igazán a nagyvilág. És ez bizony nem csak szenzáció. 5 pont.

VAN-E BENNE NAGY ÖREG/EDDIG MELLŐZÖTT MŰVÉSZ, AKI MÉG NEM KAPOTT OSCART?

Mustang
Deniz Gamze Ergüven elsőfilmes rendező. Hallunk majd még róla eztán is. És a pont, pont ezért jár! 1 pont.

Saul fia
Nemes Jeles Lászlónak is ez az első nagyjátékfilmje. Hirtelen nem is jut eszünkbe olyan debütáló európai direktor, aki ekkorát ment az utóbbi évtizedben. 1 pont.

VAN-E BENNE OLYAN SZÍNÉSZ, AKI MEGVÁLTOZTATTA A KÜLSEJÉT?

Mustang
A leányok belülről változnak a sztoriban, sajnos nem előnyükre, de a Mustang életigenlését dicséri, hogy még így is arról szól, hogy a szabadságnak győznie kell. Ha nem is mindenki találja meg hozzá az utat időben.
4 pont.

Saul fia
Ez a film nagyjából mindent megváltoztatott ahhoz képest, ahogy és amilyennek eddig a holokausztot a vásznon láthattuk. Röhrig Gézának pokoli mélyre kellett mennie, ez látszik a szemén is. 5 pont.

A TÉMÁJA KATARZISRA/PROVOKÁCIÓRA ALKALMAS?

Mustang
Bár a finanszírozás körülményeit nem ismerjük, de van egy tippünk, hogy nem véletlenül francia, s nem török színekben versenyez ez az egyébként leginkább török alkotókkal forgatott mozi. Igen, nagyon provokál. De jól csinálja és jól teszi. 5 pont.

Saul fia
Tessék csak kattintani a filmmel kapcsolatos cikkek alatt a kommentszekciókra. Nem, inkább ne tessék. De ami ennél sokkal fontosabb, hogy a Saul fia tényleg nem csak a holokausztról szól. Mert úgy szól a holokausztról – ahogy fentebb is írtuk –, hogy túlmutat a koncentrációs táboron, s pont így éri el a lényegét. 5 pont.

VALAMELYIK ALKOTÓJA SOKSZOR KAPOTT OSCART?

Mustang
Nem, de még fog.  0 pont.

Saul fia
Detto. 0 pont.

LEHET A FILMEN SÍRNI?

Mustang
Hát, dagasztja a gombócot a torokban rendesen, de inkább megrendít, azt viszont nagyon. S az se leányálom! 4 pont.

Saul fia
A néma csend, az van közben. És utána is. Napokig.  5 pont.


LEHET A FILMEN NEVETVE SÍRNI?

Mustang
Nem nyelt karót, de csak az életszerűsége miatt, meg hát csak tinilányokról szól, na, valami derű csak van benne. 2 pont.

Saul fia
 -

9c4c8d6e635a7ee65d9e7d541c1aa9c4.jpg


VAN BENNE HOSSZÚ SNITT?

Mustang
Nem jellemző. 0 pont

Saul fia
Van ám, de még milyen és mennyi! Zártak, fullasztóak, bravúrosak, de nem a bravúrért valóak. 5 pont

SZEREPEL BENNE MERYL STREEP?

Mustang
Nem, de ha látta, biztos tetszett neki. 0 pont.

Saul fia
Nő is alig. 0 pont.

SZEREPEL BENNE JENNIFER LAWRENCE?

Mustang
Hát, Kirsten Dunst szelleme azért ott kísért. Tényleg, mondtuk már, hogy a vártnál jobban hasonlít az Öngyilkos szüzekre a film? 1 pont, mert Dunst már majdnem Lawrence.

Saul fia
Reméljük, megnézi. Jó fej, biztos megnézi. 0 pont.

OLYAN FILM, AMIÉRT TIPIKUSAN JÁR A KATEGÓRIA DÍJA?

Mindkét alkotás különleges, s a rossz nyelvek szerint az Akadémia tagjai nem igazán szeretnek nem amerikai filmeket nézni, illetve lusták hozzá. Viszont ezeket itt és most, legalább így vagy úgy, de beválogatták. Úgyhogy igen, járjon az Oscar, akár tipikusan – jelentsen ez bármit is. Viszont akárhogy is nézzük, a Mustang bizony könnyebben emészthető, ha úgy tetszik, barátságosabb film, s bár nem tudni, ez mennyit számít most, de ezért ide 5 pont kerül, a Saulnak pedig 2 pontot adunk. És akkor a végeredményben benne van az is, hogy hajrá, magyarok, meg szerintünk objektívek is maradtunk.

Összpontszám:
Mustang
30 pont.

Saul fia
31 pont.

Korábban ezeket írtuk a témában:

Melyik a legoscarosabb Oscar-jelölt? Vol.1 - A visszatérő vs. Steve Jobs >>

Melyik a legoscarosabb Oscar-jelölt? Vol.2 - Mad Max – A harag útja vs. Mentőexpedíció >>

Szólj hozzá

oscar mustang saul fia