2016. feb 09.

Melyik a legoscarosabb Oscar-jelölt? Vol.6

írta: Kovács Gellért
Melyik a legoscarosabb Oscar-jelölt? Vol.6

Brooklyn vs. A szoba

A meghatásra megyünk rá soron következő párosításunkkal: mindkét filmben a női vonal a meghatározó, illetve hát a női lelkierő. És a szeretet! Meg a szerelem! Lesz itt sírás!brooklyn.jpg

Brooklyn vs. A szoba

ÉLŐ/KORÁBBAN ÉLT HÍRES EMBER A FŐHŐS?

Brooklyn

Hát így konkrétan nem, de Colm Tóibín regényhőséhez hasonló ír jányok ezerszámra vándoroltak Amerikába a huszadik század tárgyalt éveiben – abban meg szerintünk minden brooklyni ifjú csak reménykedni tudott, hogy olyan teremtést sodor feléjük az emigrációs hullám, mint amilyen Eilis. 3 pont.

A szoba

Itt is az irodalmi teljesítmény volt előbb: Emma Donoghue saját sikerkönyvét dolgozta át forgatókönyvvé, s a regény alapötletét ugyan és természetesen megtörtént esetek, vagyis az amstetteni vadbarom rémtetteiből és Natascha Kampusch megpróbáltatásaiból merítette az írónő, de maga történet kitaláció. 4 pont.

HA A FŐHŐS NEM IS HÍRES, A TÖRTÉNETE AZÉRT VALAMENNYIRE AZ?

Brooklyn

Ide is csak azt tudjuk írni, amit fentebb: az írek elég sokan vannak Amerikában, szóval, híres a sztori, meg valamennyire, a maga romantikusabb módján azért rímel az aktuális világképre is. 3 pont.

 A szoba

Az ehhez hasonló, elképesztő esetek mindig megrázzák a közvéleményt – A szoba szinposzisára is felkapja az ember a fejét, s amikor felkapja, bizony egy lehetséges valóságra reflektál. 4 pont.

 

VAN-E BENNE NAGY ÖREG/EDDIG MELLŐZÖTT MŰVÉSZ, AKI MÉG NEM KAPOTT OSCART?

 Brooklyn

A film Saoirse Ronan kívüli headlinere Nick Hornby, akinek ugye már ez a második jelölése forgatókönyvíróként, s mint az Egy lányról – meg a nem jelölt Vadon – esetében, most is másik szerző regényét adaptálta filmre. S lassan elkönyvelhetjük, hogy nagyon ért a csajos ügyekhez. A pop nélküliekhez is. Tehát, igen, ja, kijárna neki lassan. 3 pont.

 A szoba

Ebben a filmben pont az a szép, hogy ha nem is kezdők, de kevéssé elhasznált arcok készítették. A rendező Lenny Abrahamson ugye a Frankkel futott szép köröket, Brie Larsonra kvázi új(abb) felfedezettként tekinthetünk – az idén már 9(!) esztendős, elképesztően tehetséges Jacob Tremblay pedig még viccből se nevezhető mellőzöttnek. Nem is jelölték Oscarra, amit mi speciel komoly hibának gondolunk. 0 pont

VAN-E BENNE OLYAN SZÍNÉSZ, AKI MEGVÁLTOZTATTA A KÜLSEJÉT?

Brooklyn

Saoirse Ronannal legnagyobb bánatunkra nem találkoztunk élőben, vagyis nem tudjuk, mennyire sminkeli magát, de hát még csak 22 éves lesz idén, nem hisszük, hogy sok takargatni valója lenne. New York-nak is elég volt önmagát adnia, legfeljebb jó helyre kellett lerakni (New York-ban, Kanadában és Írországban) a kamerát ahhoz, hogy réginek tűnjön az életkép, ám szerintünk megoldották azt ügyesbe'. 1 pont.

A szoba

Némi plusz megviseltséget biztos ráraktak sminkkel az anyára és fiára, s bár a kisrác hajának hossza is központi jelentőséggel bír a történetben, de azért nem gondolnánk ezeket olyan vészes ügyeknek. 1 pont.

 

A TÉMÁJA KATARZISRA/PROVOKÁCIÓRA ALKALMAS?

 Brooklyn

Ez olyan film, ami közben nagyokat sóhajtozunk, hogy jaj, de szép ez a történet, de hát így biztosab nem igaz. Viszont nem haragszunk rá, hanem inkább hálásak vagyunk neki, s elvagyunk a hepienddel. És igen, kicsit meghatódunk, mert a melodráma már csak ilyen meghatódós műfaj. 3 pont.

 A szoba

Ajjaj! Ejha! Hűha! Nagyon, nagyon, nagyon alkalmas arra, hogy katartikusra érezzük magunkat. A szoba konkrétan annyira megható és szívszorongató mozi, hogy az ember még a végefőcím után is csak ülne, csak ülne és csak ülne, egészen addig, amíg ki nem rakják a teremből, hogy inkább ott üljön. S eközben, mármint az ülés közben azon töri a fejét, hogyan sikerülhetett ilyen kemény történetből ennyire felemelő és pozitív mozi forgatni. Hát, így.

5 pont.

 VALAMELYIK ALKOTÓJA SOKSZOR KAPOTT OSCART?

 

Brooklyn

Ney. 0 pont.

 

A szoba

Nem. 0 pont.

 

LEHET A FILMEN SÍRNI?

 Brooklyn

Amikor Eilisnek rossz a filmben, akkor nekünk is rossz. De nem olyan sokszor rossz neki, mert ez tényleg ilyen film, szóval nem sokszor rossz nekünk sem. A boldogságtól is inkább csak mosolyogni, mint ordítani van közben kedvünk. 3 pont.

 A szoba

Ó, igen. ÓÓÓÓÓ, IGEN. Lehet. Sokat. És jólesően. Naaaagyon jólesően. 5 pont.room-room_day8-0044_rgb_2040_0.jpg

 LEHET A FILMEN NEVETVE SÍRNI?

 Brooklyn

Kedves humora van. De könnyet az se fakaszt. 3 pont.

 A szoba

Nevetve nem, de néha megcsillan benne a humor persze. 2 pont.

VAN BENNE HOSSZÚ SNITT?

 Brooklyn

Nem figyeltük. Elvonta a figyelmünk a leány szeme. 0 pont

 A szoba

Talán nincs. 0 pont

 SZEREPEL BENNE MERYL STREEP?

 Brooklyn

Jó lett volna. Az írek és a nagy almások között is talált volna magának helyet meryleskedésre. 0 pont.

 A szoba

Szerintünk itt nem baj, hogy nincsenek nagy sztárok. 0 pont.

 SZEREPEL BENNE JENNIFER LAWRENCE?

 Brooklyn

Nem, pedig biztos szerette volna az ír akcentust! 0 pont.

 A szoba

Érdekes lett volna a főszerepben, de nem biztos, hogy neki való. 0 pont.

RENDELKEZIK A FILM OLYAN TULAJDONSÁGOKKAL, MELYEK KICSIT KILÓGNAK A TIPIKUSAN OSCAROS ÍZLÉSVILÁGBÓL?

 Brooklyn

Nagyon is ott marad a biztonsági határon belül – jólnevelt és visszafogott, ám igényesen viselkedik. Ezért hát: 0 pont

 A szoba

Független mozi, mely alapvetően az érzelmeinket akarja, de nem él vissza vele. Nagyon megérdemelné a tarolást, viszont már a jelöléseiből is látszik, hogy nagyon nagyot nem tud majd menni. Olyan lesz ez a film idén, mint tavaly a Whiplash. Azért nyerhetne többet, mint az, jó lenne. Leo is ezt szeretné. 5 pont.jacob-tremblay-fanboys-over-leo-dicaprio-sag-awards-2016-ftr.jpg

Összpontszám:

Brooklyn

19 pont.

 

A szoba

26 pont.

Szólj hozzá

oscar