2016. feb 24.

Melyik a legoscarosabb Oscar-jelölt? Vol.8

írta: Herczeg Zsófi
Melyik a legoscarosabb Oscar-jelölt? Vol.8

Anomalisa vs. Agymanók

A legjobb animációs játékfilmnek járó elismerés valahogy minden évben előre kiszámítható, mióta létezik ez a kategória (2001). Mikor fog megváltozni az Akadémia szavazóinak véleménye, és mikor díjaznak majd egy nem gyerekeknek szóló és/vagy Disney/Pixar filmet?

12442790_970216509735043_643469480_n.jpg

Korábban már ott volt az esélyesek közt a Persepolis, a Belleville randevú és az Illuzionista, a Kells titka és a Tenger dala, a Coraline és a Fantasztikus Róka úr, a Frankenweenie és a ParaNorman, az Egy macska kettős élete és a Kaguya hercegnő története. Na meg persze Miyazaki Hayao néhány filmje, akinek eddig három alkotása is szerepelt a kategóriában (Chihiro Szellemországban, A vándorló palota, Szél támad), de csak egyszer tudta díjra váltani a jelölést: a Chihiro Szellemországbannal 2002-ben, a második alkalommal, amikor animációs Oscart osztottak. Azóta az angol Aardman stúdió által gyártott Wallace & Grommit és az elvetemült veteménylény és Gore Verbinski western hommage filmje, a Rango feszítette a határokat Oscar-nyertesként.

Idén az eddigi legváltozatosabb az animációs jelöltek listája mind formai, mind nemzetiségi szempontból: most is megkaptuk a szokásos Pixar-adagot (Agymanók), Aardmanék ismét egy szuper gyurmaanimációval szerepelnek (Shaun, a bárány), újra van távol-keleti film, ráadásul a Ghiblitől (Amikor Marnie ott volt), van egy kevert technikájú brazil animáció (A fiú és a világ), és most először került egy R besorolású (vagyis csak felnőtt felügyelettel nézhető), stop motion alkotás (Anomalisa) is az esélyesek közé.

Anomalisa vs. Agymanók

ÉLŐ/KORÁBBAN ÉLT HÍRES EMBER A FŐHŐS?

Anomalisa
Végül is jól hangzana, hogy animációs biopic, de az Anomalisa nem az. A történet szerint viszont a főhős híres és közkedvelt ember, menő önsegítő könyvek írója. Rengeteg rajongója van, akik őt teszik meg példaképüknek, mit sem sejtve arról, hogy az ő személyes problémája nagyobb és szomorúbb, mint az olvasóinak.

Agymanók
Korábban nem élt, viszont most már biztosan híres ember az Agymanók főszereplője, Riley, illetve az ő alapérzelmeit megformáló figurák: különösen Derű és Bánat, illetve Harag, Undor és Majré.   

HA A FŐHŐS NEM IS HÍRES, A TÖRTÉNETE AZÉRT VALAMENNYIRE AZ?

Anomalisa + Agymanók
Mindkét film abban a szerencsés helyzetben van, hogy szereplői problémájával nagyon könnyű azonosulni. Az Anomalisa empatikusan mutatja be depressziós és közönyös főhősének tapasztalatait, az emberi magány, a remény, a próbálkozás és a folytonos kiábrándulás körkörösségét, az Agymanók pedig a fejünkben zajló, bonyolult folyamatokat próbálja megértetni és vizualizálni.

 

VAN-E BENNE NAGY ÖREG/EDDIG MELLŐZÖTT MŰVÉSZ, AKI MÉG NEM KAPOTT OSCART?

Anomalisa
Sokszereplős a film, mégis csupán három színész kölcsönzi hangját a karaktereknek. A főszereplőt David Thewlis szólaltatja meg, akit még egyszer sem jelöltek Oscar-díjra. A női szinkronhang Jennifer Jason Leigh, akit idén az Aljas nyolcas egyetlen női szereplőjeként láthattunk vásznon. Ezért a szerepéért rengeteg díjjal jutalmazták, és megkapta végre az első Oscar-jelölését is legjobb női mellékszereplő kategóriában. Charlie Kaufmannal pedig már a Kis-nagy világban is együtt dolgoztak.

Agymanók
Amy Poehler adja Derű szinkronhangját (a magyar változatban Bogdányi Titanilla), akit még nem jelöltek Oscar-díjra, de nem is ezen a vonalon mozog, ahogy a szinkronstáb nagy része sem. Poehler, a Bánatot megszólaltató Phyllis Smith, a Bing Bongot játszó Richard Kind, a Majrét alakító Bill Hader, az Undornak hangot adó Mindy Kaling és a többiek mind főleg sitcomokból (leginkább a The Office-ból, ami nálunk is futott a tévében) és vígjátékokból lehetnek ismertek, ami nem az Akadémia profilja. A szülőket szinkronizáló Diane Lane (A hűtlen, Viharzóna, Gyilkosság a Fehér Házban) és Kyle MacLachlan (Twin Peaks, Kék bársony, Dűne) lóg ki ebből a vígjáték-színészi sorból, na meg Frank Oz, aki Yodát szólaltatta meg a Star Wars-filmekben. Szóval érdemes eredeti hanggal is megnézni az Agymanókat.

 

VAN-E BENNE OLYAN SZÍNÉSZ, AKI MEGVÁLTOZTATTA A KÜLSEJÉT?

Anomalisa + Agymanók
Tekintve, hogy mindkét film animáció, mindkét filmben más külsővel jelennek meg a színészek. Az Anomalisában David Thewlis elhízott, nem túl magas, ősz bábfiguraként, az Agymanókban pedig az emberszereplőkön kívül mindenki valamilyen képzeletbeli alakkal: Amy Poehler például csillogó sárga testben kék hajjal, Phyllis Smith kék bőrrel, Bill Hader lila színben, Mindy Kaling zöldben, Lewis Black pedig pirosban. Persze az irreális bőrszín-váltás már az 1939-es Óz, a csodák csodájában is jelen volt, ahol Margaret Hamilton, a gonosz nyugati boszorkány is zöld sminkben jelent meg, de őt akkor nem animálták.

A TÉMÁJA KATARZISRA/PROVOKÁCIÓRA ALKALMAS?

Anomalisa
Az Anomalisa témáját tekintve lehetne katartikus, de Charlie Kaufmannál ez egészen máshogy értelmezendő, mint a többi forgatókönyvírónál. Vagy bárkinél. Talán spoiler lenne leírni, miért nem felszabadító az Anomalisa, úgyhogy inkább vegyük a provokációt: a hihetetlenül valóságos és realtime mutatott bábszex már-már kellemetlen érzéseket kelt a nézőben, ennek lemodellezésére egyébként – a társrendező, Duke Johnson szavaival élve – szexmunkásokat kértek fel, akik eljátszották, aztán a készítők leanimálták.

Agymanók
Az Agymanóknál provokáció nincs, van viszont katarzis, elég sokszor. Sőt, gyakorlatilag az egész film egy terápia és nosztalgia, amit tényleg bárki (felnőtt) át tud élni és épp ebben rejlik az erőssége. Folyamatos aha-élményeket ad, emiatt tényleg olyan, mint egy érzelmi hullámvasút, így több kisebb katarzist is tartalmaz. 

 

VALAMELYIK ALKOTÓJA SOKSZOR KAPOTT OSCART?

Anomalisa
A társrendező és író, Charlie Kaufman már többször volt Oscar-jelölt és egyszer Oscar-nyertes is. Legjobb adaptált forgatókönyv szekcióban az Adaptációért, legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában pedig a John Malkovich menetért és az Egy makulátlan elme örök ragyogásáért jelölték, ez utóbbiért kapta az aranyszobrot. Duke Johnsonnak ez az első Oscar-jelölése.

Agymanók
John Lasseter mellett valószínűleg Pete Docter a legismertebb Pixar-alkotó, akinek rendezőként olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Szörny Rt. vagy a Fel!, íróként pedig a Wall-E és a Toy Story 1-2. A Toy Story első két részekor még nem volt animációs játékfilm kategória (ez csak 2001 óta van), így ebben nem is lehettek jelöltek, viszont mindkettőt több Oscarra jelölték (főleg a betétdal miatt). Docter végül a Fel!-ért meg is kapta a szobrot, illetve legjobb animációként  a Wall-E is elhozta Oscart, melynek írója volt.

 

LEHET A FILMEN SÍRNI?

Anomalisa
Sírni talán nem, viszont az borítékolt, hogy a néző szomorúbban és leterheltebben jön ki róla, mint ahogy beült.

Agymanók
Egy Pixar-filmen mindig lehet sírni, hiszen így is tervezik. Pár hónapja készült is erről egy videó, többet mondani sem kell róla:

LEHET A FILMEN NEVETVE SÍRNI?

Anomalisa
Egy Charlie Kaufman-filmen lehet nevetve sírni? Nem. Ezen sem.

Agymanók
Egy Pixar-filmen mindig lehet nevetve sírni is. Illetve ez nézőfüggő, de ha valami általánosan köztudott a stúdió filmjeiről, az ez.

 

VAN BENNE HOSSZÚ SNITT?

Anomalisa
Igen, van benne, bár azért ne tarr bélai hosszúságokra gondoljunk.

Agymanók
Nyilván emlékeznék, ha lenne benne hosszú snitt, szóval azt mondom, hogy nincs.

 

SZEREPEL BENNE MERYL STREEP?

Anomalisa
Nem, de a társrendező és író Charlie Kaufman korábbi filmjében, az Adaptációban szerepelt Meryl Streep, akit Oscarra is jelöltek érte. Amúgy az Adaptáción kívül játszott még együtt Meryl Streep és Nicolas Cage, méghozzá a Hangya boy című animációban.

Egyébként Meryl Streep neve nem ismeretlen a stop motion animációs filmek területén, hiszen Wes Anderson Fantasztikus Róka úr című filmjében is szinkronhangként szerepelt.

Agymanók
Ebben sem játszik Meryl Streep, viszont a 2013-as Golden Globe-on így viccelődött vele Amy Poehler, Derű szinkronhangja: 

SZEREPEL BENNE JENNIFER LAWRENCE?

Anomalisa
Nem, de ha már itt tartunk: Jennifer Jason Leigh Aljas nyolcasbeli szerepére eredetileg őt nézte ki Tarantino, de a Joy forgatása és az Éhezők viadala záró epizódjának népszerűsítése miatt nem ért rá.

Agymanók
Sajnos ebben sem szerepel, viszont Amy Poehler és Jennifer Lawrence is eljátszotta 2015-ben Joyt! Egyébként Poehler J. Lawt sem kímélte poénok terén a 2014-es Golden Globe-on:

  

Összpontszám:

Ezt most nem pontozzuk, mert a legoscarosabb Oscar-jelölt animációk 15 éve leginkább a Disney/Pixar-filmek.

Szólj hozzá

oscar animáció charlie kaufman