2017. ápr 15.

Hány filmben szerepelt eddig a Mad World?

írta: artmozi
Hány filmben szerepelt eddig a Mad World?

A Tears for Fearstől az Amerikai pasztorálig

Ha legalább is az előzetesbe belefutottatok az elmúlt hetekben, észrevettétek, hogy a Ewan McGregor rendezte Amerikai pasztorál betétdalaként Jasmine Thompson énekli a Mad World című klasszikust. A dal nem először fest alá egy filmbéli őrült világot, ám a lavina csak a sláger megszületése után jó húsz évvel indult meg.

Azt már előre jelezzük, hogy a címbeli kérdésre a választ ebből a cikkből biztosan nem fogjátok megtudni, de azért még tartogatunk nem feltétlen kellemes meglepetéseket!

1. Tears for Fears (az eredeti verzió, 1982)

Hiszen Curt Smith és Roland Orzabal még egyértelműen szintipopban utazott a korai nyolcvanas években, a Mad World rögtön a Tears for Fears bemutatkozó lemezén helyet kapott, akkor még táncolható ritmusban. Ajánlatos is figyelni mit művel Orzabal :D

2. Gary Jules

Ezt a slágert húzta elő 2002-ben a Richard Kelly, a Donnie Darko rendezője és adta ki a melót Gary Jules és Michael Andrews számára, hogy a film hangulatához igazítva készítsenek belőle feldolgozást. A cover egy a végtelenségig lelassított ballada lett egy szál zongorával és leheletnyi elektronikával. Tegyük hozzá, hogy a klipet Michel Gondry rendezte, s a saját jogán lett világsláger - újra. Eleve ezt a felvételt tucatnyi tévésorozatban és filmben felhasználták a Donnie Darko után is.

3. Ilana Tarutina

S azóta is mindenki már eleve ezt a lassú verziót veszi alapnak. Mint például az Ember a fellegvárban (Man in High Castle) sorozat egy promóciós videójához készült változatban.

4. Jasmine Thompson

A legfrissebb verzió ugyanezt a vonalat követi. A Philip Roth kultregényéből készült Amerikai pasztorálban ismét új értelmet kapott az Őrült világ dalszövege; az előadó ezúttal a gyönyörű csábító-melankolikus énekhangú Jasmine Thompson, akinek korábban is számos remek feldolgozást köszönhettünk.

5. Rúzsa Magdi

És a végére: ha eddig azt gondoltad, Google Translate-tel nem lehet dalszöveget írni, hát gondold újra:

+1 link

A fentiekben csak azokból válogattunk, amelyek eljutottak a nagyközönség elé, illetve volt valami közük a filmekhez. Nyilván nem csak hogy ez a rövid lista nem törekszik teljességre, de ha érdekel egy igazán alapos válogatás, akkor előbb tippeld meg, hány feldolgozása lehet valójában a Mad Worldnek, aztán klikkelj ide, és a hétvégére már ne csinálj programot! 

Szólj hozzá

zene ewan mcgregor