2018. feb 05.

Finn Filmnapok - az összes trailer egy helyen!

írta: artmozi
Finn Filmnapok - az összes trailer egy helyen!

Február 7-11. között zajlik az idei Finn Filmnapok a Toldi moziban, a nagyjátékfilmek mellett doksikat is nézhetünk, sőt kerekasztal-beszélgetésekkel is készülnek a szervezők.

finnfilmnapok_2018_700x439banner.jpg

Program:

Február 7. szerda
20.00 - Altatódal (Euthanizer / Armomurhaaja)

Veijo illegális vállalkozása beteg – vagy csak megunt – háziállatok eutanáziájával foglalkozik. A nem túl jómódú körzet lakói gyakran nem engedhetik meg maguknak, hogy a helyi állatorvost kifizessék, a kisebb költségekért cserébe viszont végig kell hallgatniuk Veijo ótestamentumi ihletésű felháborodott prédikációit saját szörnyű, visszataszító voltukról. A kezdetektől fogva nyilvánvaló, hogy Veijo sötét titkokat rejteget, azonban hősünk gondosan egyensúlyban tartott élete akkor kezd meginogni, amikor megismerkedik egy fiatal ápolónővel és egy őrült autószerelővel.

Február 8. csütörtök
20.30 - Lappföldi Odüsszeia 3 (Lapland Odyssey 3 / Napapiirin sankarit 3)

A Lappföldi Odüsszeia című film harmadik részében Janne érzelmi válságba kerül, amelyet úgy próbál megoldani, hogy egyedül indul túrázni a csodálatos lappföldi természetben. A csendes elvonulásról szőtt álmai azonban már a kezdetek kezdetén összetörnek, amikor Räihänen és Kämäräinen úgy dönt, vele tart. Eközben felesége, Inari újra visszatérhet a munka világába, ha bebizonyítja, hogy menedzsernek való, igazi vezető alkat. Inari úgy dönt, indul a Mocsárfoci Kupán, ahol legnagyobb döbbenetére volt pasijával, Kicsi Mikkóval találja magát szembe.

Február 9. péntek
19.00 - Craigslist Allstars

A film rendezője egy nemzetközi online apróhirdetési portálon, a Craigslisten keresztül különféle férfiakkal szervez négyszemközti találkozót három nagyvárosban. Filmjében azt vizsgálja, hogy a kamera jelenléte hogyan befolyásolja két idegen, jelen esetben a dokumentumfilm készítője és tárgya, kapcsolatának alakulását. A felállás egyszerű: Elago visz magával egy kamerát és filmre veszi a megismerkedés folyamatát. Minden egyes találkozás valódi, semmit nem beszélnek meg előre. A rendező jelenlétét többször beleszövi a jelenetekbe, a narratíva részévé válik. Nem filmet készít, hanem belép egy filmbe. Az eredmény szokatlanul valóságos lesz.

20.30 - Csillagfiúk (Star Boys / Kaiken se kestää)

A Csillagfiúk egy észak-finnországi konzervatív, vallásos kisvárosba viszi el a nézőt, ahol a gyerekek nézőpontjából ismerjük meg két család viharos életét, amelyet gyökeresen megváltoztatott a városkába is elérkező szexuális forradalom. A 13 éves fiúk túl közelről kénytelenek nyomon követni szüleik szexuális útkeresését, szabadságra és szerelemre való soha véget nem érő törekvését.

Február 10. szombat
16.00 - A házasságok fele (Every Other Couple / joka toinen pari)

A dokumentumfilmben szereplő három párban egy közös vonás van: mindannyian megtapasztalták a pillanatot, amikor ráébrednek arra, hogy házasságuknak vége. Ezt követően azonban a folytatás ezerféle lehet. A dühtől és az elszigetelődéstől a kedvességig és a kibékülésig a film intim közelségben mutatja be a válással együtt járó érzelmek változatosságát és az emberek tönkrement kapcsolatukhoz való viszonyát.

17.30 - Kerekasztal-beszélgetés: A forgatókönyvírás módszertana (Different approaches to scriptwriting)

A beszélgetés során finn és magyar filmes szakemberek vitatják meg a forgatókönyvírás kérdéseit. A fesztivál programjában szerepel olyan film, amelynek a rendezője egyben a forgatókönyvíró is, vannak olyan forgatókönyvírók, akik tapasztalt színészek is, és az egyik film forgatókönyve egy regényen alapul. A beszélgetés a forgatókönyvírás különböző módjait vizsgálja és próbálja megérteni a személyes és szakmai tapasztalatoknak az írás folyamatára és módjaira gyakorolt hatását.

A beszélgetés angolul zajlik.

27356148_1808204539214372_2846759126120127635_o.jpg

18.45 - Végtelen út ( The eternal road / Ikitie)

Az 1930-as éves nagy gazdasági válságának idején Sztálin a világ munkásait egy igazságra, egyenlőségre és szabadságra épülő új társadalom felépítésére hívja össze. A felhívásra tízezernél is több amerikai jelentkezik, köztük a finn származású Jussi Ketola. A kommunista paradicsom álma azonban gyorsan szertefoszlik: Jussit az egyik oldalról fasiszta gengszterek, a másik oldalról a szovjet titkosszolgálat zaklatja. Az akadályok ellenére Jussinak végül sikerül letelepednie és családot alapítania, azonban a politikai légkör változásával a külföldiek nemkívánatos elemekké minősülnek Sztálin kommunista birodalmában és emberek kezdenek eltűnni.

21.00 - Tom of Finland

Touko Laaksonen a II. világháború tisztjeként kitüntetésben részesült. A háború borzalmas, de egyben hősies tapasztalatát a nem kevésbé lesújtó finnországi békeidő követi. Helsinkiben üldözik a homoszexuálisokat, a környezetében még olyan meleg férfiak is vannak, akiket arra kényszerítenek, hogy feleségül vegyenek egy nőt és családot alapítsanak. Touko a művészetbe menekül, gátlások nélküli, izmos férfiakat ábrázoló homoerotikus képeket rajzol. Az azóta világhírűvé vált „Tom of Finland” aláírással jegyzett képei férfiak egy egész generációja számára váltak emblematikussá, tovább szítva a melegforradalom tüzét.

Február 11. vasárnap
16.45 - Kerekasztal-beszélgetés: A női tekintet (Female Gaze)

A női tekintet (female gaze) a feminista filmelmélet folyamatosan felülvizsgált és újraértelmezett koncepciója, amelyet nem értelmezhetünk a férfi tekintet (male gaze) egyszerű ellentéteként. A férfi tekintet a filmekben megmutatkozó maszkulin, heteroszexuális nézőpont, amely a nőt a férfi vágy tárgyaként jeleníti meg. A beszélgetésen részt vevő finn és magyar rendezők és színészek arra keresnek választ, hogy mi is a női tekintet és hogyan van jelen a kortárs filmművészetben.

A beszélgetés angolul zajlik.

27368772_1808205672547592_1671048897052611327_o.jpg

18.00 - Lauri Mäntyvaara csábos pillantása (Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara)

A lázadó örök barátnők, Satu és Heidi azt hirdetik, hogy az igaz szerelem nem eladó. Ennek sznob esküvőkön hangot is adnak egészen addig, amíg Heidi bele nem zúg az álmodozó tekintetű jéghokisba, Lauri Mäntyvaarába. Satu hirtelen egyedül marad a lázadással, mert Heidi mindenhol csak cuki kiscicákat és kidolgozott izmokat lát. A szerelem, a barátság és a feje tetejére állt társadalom végső összecsapására egy totálisan szürreális (szponzorációs) hajóúton kerül sor, ahol a jéghoki és egy lángszóró is befigyel, miközben Satunak el kell végre döntenie, hogy valójában mit is akar. És azt is, hogy azt bevállalja-e.

20.00 - Miami

Angela (29) váratlanul robban be a finn vidéki kisváros életébe. Showtánc-csoportja előadásaival, csillogó flitteres ruháival és ragyogó mosolyával elkápráztatja a helyieket. Egy színfalak mögötti zűrös találkozót követően ugyanilyen hirtelen el is tűnik a városból, azonban magával viszi féltestvérét, a 21 éves Annát, akivel korábban eltávolodtak egymástól. Anna gondolkozás nélkül cseréli le a pékségben töltött unalmas vidéki életét a színpad adrenalinnal felturbózott közegére. Boldog, hogy elbűvölő nővére közelében lehet és beleveti magát a showtánc világába. Azonban sem a pezsgőbuborékok, sem a csillogó smink nem tudja megóvni, amikor Angelát zsarolással próbálja megvédeni az őt mindenhol utolérő fenyegetésektől. Az egymást újra megtaláló nővérek kapcsolatát az alvilág sötét erői teszik próbára.

Szólj hozzá

finn fesztivál trailer toldi mozi